Ihmiset & kulttuuri

Tiedätkö, mitkä kasvit ovat vaaraksi kissalle? – joukossa joulun suosikkikasveja

Kissataloudessa huonekasvit ja leikkokukat kannattaa valita huolella, sillä osa kasveista ja kukista on kissalle myrkyllisiä, jos kissa pureskelee tai maistelee niitä.
Markku Vuorikari
Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että jos kissalla on tapana nakertaa kasveja, huonekasvit on syytä valita tarkoin tai suosia sisustuksessa keinotekoisia kasveja.

Jos kissalla on tapana maistella kukkia ja niiden lehtiä, kannattaa kodin huonekasvit ja leikkokukat valita tarkkaan, muistuttaa Agria Eläinvakuutus tiedotteessaan.

Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että vaikka kasvien aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia, niitä tapahtuu toisinaan, esimerkiksi jos kissa pureskelee kasveja tai kukkia.

Pahimmassa tapauksessa myrkytys saattaa vaurioittaa munuaisia niin pahasti, että kissa täytyy lopettaa. Erityisen vaarallisia ovat erilaiset liljakasvit.

Jos kissa viettää aikaa kodin parvekkeella tai pihalla, niihin ei myöskään kannata hankkia kissoille sopimattomia kasveja.

Myrkytyksen oireet riippuvat kasvista ja siitä, miten paljon kissa on kasvia syönyt. Tavallisimpia myrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, ripuli ja muutokset kissan normaalissa käytöksessä.

Jos kissa on maistellut jotain kasvia tai kukkaa ja kissalla ilmenee joitakin yllä mainittuja oireita, Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että lemmikin omistajan on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Jos epäilee kissansa syöneen liljakasvia, kissa tulee viedä eläinlääkäriin välittömästi, sillä liljakasvit voivat aiheuttaa vakavia munuaisvaurioita.

Kissalle myrkyllisiä kasveja ja kukkia ovat esimerkiksi liljakasvit, hyasintti, jouluruusu, oleanteri, pasuunakukka, käpypalmu, kielo, keltanarsissi, tulppaani, traakkipuut, huonekoiso ja misteli.

Turvallisin vaihtoehto on hankkia kissatalouteen vain kissalle vaarattomia kasveja, kertoo Agria Eläinvakuutus tiedotteessaan. Yksi vaihtoehto on myös keinotekoisten kasvien, kuten muovikukkien, käyttäminen sisustuksessa.

Lue lisää:

Kesäkissat eivät enää ongelma, vaan villiintyneet laumat – tulevatko seuraavaksi huoleksi koronakissat?

Kissa voittaa lohdutuskyvyssä jopa perheenjäsenet ja ystävät – näin se tekee ihmisestä onnellisemman

Yhdysvaltalainen Ben Hamm kehitti älykkään kissanluukun, joka ratkaisi monia kissanomistajia vaivaavan ongelman

Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään" (MT Plus)

Lue lisää

Kaikki eivät pääse pakkasta pakoon: Eläinsuojelujärjestö kehottaa auttamaan tuntematonta kissaa nopeasti

Juuriaan voi vaalia myös huonekasvien muodossa – huonekasviharrastajan kaktuksen esi-isä lähti isoisoäidin matkaan ja selvisi jopa evakkomatkasta

Korona voi tarttua lemmikkeihin, muttei niistä ihmisiin kuten minkeistä – testaukset käynnissä Suomen turkistarhoilla

”Kuluttaja joutuu vain luottamaan siihen, että eläimille myytävät heijastimet toimivat" – kannattaa testata itse kännykän salamalla