Kantri

Eläköön kyläbaarit! Bilebändi kantoi kortensa kekoon ravintola-alan tukemiseksi

Portion Boys levittää ­bilemusiikin ­ilosanomaa. ­Yhtyeen alkujuuret ­juontavat osittain Mikael ­Forsbyn kotikylän raitille.
Kai Tirkkonen
Portion Boys on ollut jo kuukausia keikkailematta koronan takia. Sillä aikaa moni maakuntien ravintola on lyönyt lapun luukulle. ”Kun koronasta toivutaan, onko ravintoloilla edes enää varaa ottaa ketään esiintymään?” Mikael Forsby kysyy.

Minä kannattelen kyläbaarimme pitäjää, vedän kaikki kurkusta mitä jää, pienestä palkkapussistani, lauletaan Portion Boysin uudessa Kyläbaari-kappaleessa.

Tarttuva ja energinen bileralli on komeillut Spotifyn kuunnelluimpien kappaleiden joukossa ja sen lyriikkavideo on kerännyt Youtubessa satoja tuhansia katseluja.

Kyläbaari-kappaleen taustalla on aito huoli maakuntien ravintoloista, jotka kamppailevat olemassaolostaan koronan keskellä. Kappale kannustaa tukemaan paikallisyrittäjiä.

”Ravintolat eivät ole ainoa koronan takia ahdinkoon joutunut asia, mutta meille esiintyville artisteille ne ovat elintärkeitä työnantajia. Kyläbaarit ovat myös ihmisten kohtaamispaikkoja pienillä paikkakunnilla”, yhtyeen perustajajäsen Mikael Forsby tähdentää.

Portion Boys on oman tiensä kulkija. Bändillä ei ole levy-yhtiötä ja sen musiikkia ei juuri soiteta radiossa.

YouTubessa miljoonia katseluita keräävät videot, hyvän mielen biisit ja ahkera keikkailu ovat nostaneet yhtyeen suosioon etenkin maakunnissa. Spotifyssa yhtyeen kappaleita on kuunneltu liki 80 miljoonaa kertaa.

”Tavoitteena on tuottaa positiivista fiilistä ihmisille. Itselleen saa nauraa ja välillä voi ottaa iisimmin. Moni on sanonut, että kun kuuntelee muutaman sekunnin Portion Boysia, suussa alkaa napsumaan.”

”Fanikunnassamme on ihmisiä lapsista eläkeikäisiin. Kerran yli seitsemänkymppinen pariskunta tuli pyytämään meitä yhteiskuvaan. He sanoivat, että ovat yhtyeemme suuria ihailijoita ja pitivät kovasti keikkameiningistämme.”

Forsby on kotoisin alle kahden tuhannen asukkaan Isojoen kunnasta Etelä-Pohjanmaalta. Musiikkikärpänen puraisi häntä jo lapsena, joten vanhemmat alkoivat kuljettaa häntä pianotunneilla.

”Halusin oppia soittamaan heti, ja kun niin ei käynyt, kyllästyin koko touhuun. Silloin äiskä sanoi, että jos menen takaisin pianotunneille, hän ostaa grilliltä hampurilaisen. Siitä poika sai uutta virtaa”, Forsby naurahtaa.

Nuorena Forsby eli ja hengitti 90-luvun eurodancea. Hän kruisaili karvanoppa-Corollallaan pitkin Isojoen raitteja. Peräkonttiin ahdetuista subbareista jytisi ilmoille Pandoraa, Basic Elementtiä ja muita ysäriajan hittiartisteja.

”Kun sain polttavan cd-aseman, aloin kopioida hittikokoelmia, jonne laitoin aina omia biisejä mukaan. Jaoin levyjä kavereilleni ja lähes pakotin heitä soittamaan niitä.”

Portion Boys perustettiin reilu vuosikymmen sitten, kun Forsby heitti ilmoille ajatuksen bändin perustamisesta. Siinä vaiheessa tarkkaa visiota tai määränpäätä ei ollut. Portion-nimi keksittiin ruotsalaisesta elintarvikepurkista”.

Ensimmäinen kappale Pelimiehen paratiisi julkaistiin YouTubessa vuonna 2010. Videon suosio löi ällikällä.

”Vaikka bändi on perustettu aikoja sitten, näemme, että matka on vasta alussa. Odotamme tulevaisuutta todella innoissamme!”

El Meissel -taiteilijanimeä käyttävän Forsbyn lisäksi bändissä vaikuttavat räppäri Raimo Paavola (Kenraali Vahva), tanssija Tiina Forsby (JaloTiina), rumpali Roope Nieminen (Taiteilija Nieminen) sekä uusi jäsen, laulaja A.P. Vuori.

Nykyisin Oulussa asuva Forsby työskenteli aiemmin venttiiliasentajana voimalaitoksissa. Nykyisin hän on kokopäivätuottaja. Hän on tehnyt musiikkia yhteistyössä myös muille artisteille, kuten Einille, Movetronille ja Petri Nygårdille.

Portion Boysin tavaramerkkinä ovat energiset keikat ja hulvattomat musiikkivideot, joita on kuvattu myös Isojoen Herralan tilalla.

”Musiikkivideoillamme on näkynyt aika paljon lehmiä. Sitten heitimme läpällä, että ei oteta videoihin ainakaan Herralan tilan lehmiä, ettei niillä nouse kusi päähän.”

Täältä voit katsoa Kyläbaari-lyriikkavideon.

Lue lisää

Joulun alla tuli viesti: Olet maailman paras nuori kitaristi – nyt Lontoossa odottaa nuorta virtuoosia studiosessio

Lihamafia-biisissä yhdistyvät yliampuva hupailu sekä kannanotto maaseudun puolesta – videolla nuollaan pihviä valtimolaisella lihakarjatilalla

Video: "Tämä on tarina neljästä peräkammarin pojasta"– bilebändin uusin kappale vie navetasta kasinolle

Japaniin pääsee Suomessakin: Pukkilasta löytyy majatalo, jossa tunnelma on kuin nousevan auringon maassa