
Tästä syystä marjat kannattaa nauttia kokonaisina eikä lipittää mehuna − hammaslääkäri selittää
Aterioiden korvaaminen napostelulla on huono tapa monesta syystä. Erityisen hankala tilanne on, jos juomapuolikaan ei ole kunnossa.
Marjat ja hedelmät kannattaa käyttää mieluummin kokonaisina kuin pelkästään juoda niistä puristettua mehua. Kuitu pitää pitkään kylläisenä ja pureskelu lisää syljeneritystä. Kuva: Kimmo HaimiTälläkin hetkellä moni suomalainen napsii nälkäänsä jotain pientä sen sijaan, että söisi täysipainoisen aterian.
Napostelu on siitä hankala tapa, että se vie nälkää varsinaisilta ruoka-ajoilta, mutta ei toisaalta pidä kylläisenä pitkään. Jos janojuomaksikin tulee nautittua muuta kuin vettä, yhdistelmä on hampaille erittäin hankala, kertoo Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri.
”Nykyajan elämäntapa tuppaa osalla olemaan sellainen, että suussa on lähes jatkuvasti ravintoa bakteereille.”
Napostelu vie nälkää ateria-ajoilta, mutta ei pidä pitkään kylläisenä. Yhdistelmä on hampaiden ja ravitsemuksen kannalta hankala. Kuva: Aatu JaakkolaNuorten tavasta ryystää jatkuvasti virvoitus- ja energiajuomia on puhuttu jo pitkään, mutta Hietala-Lenkkeri kääntäisi katseen myös aikuisiin. Käsi ylös, jos alle metrin päässä on jotain muuta juomaa kuin tavallista vettä tai maustamatonta kuplavettä.
Kaikenlaiset mehut, limsat ja makuvissyt ovat siitä hankalia, että ne eivät pidä nälkää, mutta kaikki sokeri kyllä imeytyy.
”Sokerin ja happaman yhdistelmä tekee tuhoja suussa. Vaikka makuvissy olisi sokeriton, on se pelkän happamuutensakin vuoksi haitallista hampaille”, Hietala-Lenkkeri sanoo.
Esimerkiksi mustikat ja mandariinit ovat toki nekin makeita ja happamia, mutta Hietala-Lenkkeri huomauttaa, että kokonaisina syötävät marjat ja hedelmät eivät ole sama asia kuin niistä tehdyt mehut, joissa on niin sanottua vapaata sokeria.
Pureskelu myös lisää syljeneritystä, ja syljen mineraalit puolestaan mineralisoituvat uudelleen hampaan pinnalle.
”Nykyajan elämäntapa tuppaa osalla olemaan sellainen, että suussa on lähes jatkuvasti ravintoa bakteereille.”
Hampaat kestävät päivässä 5–6 happohyökkäystä, muistuttaa Hietala-Lenkkeri. Yhdeksi happohyökkäykseksi lasketaan yhtä lailla yhden pillimehun juominen tai yhden keksin syöminen kuin lautasmallin mukaisen aterian nauttiminen.
Hampaat kiittävät, jos syö aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä mahdollisesti väli- ja iltapalan eikä laita näiden välissä suuhunsa muuta kuin maustamatonta vettä.
”Nämä samat ravitsemusohjeet edistävät suunterveyden lisäksi painonhallintaa, kun verensokerit pysyvät järkevällä tasolla”, Hietala-Lenkkeri muistuttaa.
Jos ateriarytmin ja suun terveyden hoitamisen pohja on kunnossa, rutiineissa on tarpeen vaatiessa joustovaraa, hän huomauttaa.
”Kunhan sattumia on maltillisia määriä silloin tällöin, suunterveys ei niihin kaadu.”
Esimerkiksi pulla, konvehdit tai jäätelö eivät sinänsä ole täysin kiellettyjä, mutta Hietala-Lenkkeri muistuttaa, että ne kannattaa nauttia varsinaisen aterian jälkeen kahdestakin syystä.
”Aterian jälkeen herkut menevät samalla happohyökkäyksellä kuin varsinainen ateria. Lisäksi aterian jälkeen riittää todennäköisesti maltillinen herkkusatsi, eikä niitä tule syötyä puolta paketillista alhaisen verensokerin paikkaamiseksi.”
Jos hampailta kysyttäisiin, mikä olisi niiden kannalta viheliäisin mahdollinen yksittäinen tuote, mitä hampaat vastaisivat? Hietala-Lenkkeri innostuu pohtimaan kysymystä.
Tällainen hampaiden kannalta hirmuinen tuote voisi olla karkki, jossa olisi päällimmäisenä kivikova sokeripinta. Tällainen kova nami voi pahimmillaan lohkaista hampaan.
Kovan pinnan alla olisi puolestaan sitkeänmakeaa ja happamalla terävöitettyä toffeeta, joka tarttuisi pitkäksi aikaa hampaan pintaan ja hammasväleihin ja voisi myös irrottaa vanhan amalgaamipaikan.
”Tällaisia jos napsisi suuhunsa pitkin päivää, olisi hammasterveys lujilla”, Hietala-Lenkkeri tiivistää.
Juttua muokattu 30.6. klo 10.49: Otsikkoa muokattu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







