Tippaleivän keksimäinen serkku: Rosetit ovat täydellinen vappuherkku
Rosetit valmistetaan rosettiraudalla. Vapun rapeat, keksimäiset leivonnaiset valmistuvat nopeasti ja helposti muutamasta aineksesta.
Rosetit viimeistellään tomusokeripilvellä kauniiksi leivonnaisiksi ja tarjoillaan siman kera. Kuva: Kari SalonenValmiit rosetit viimeistellään tomusokerilla pitsimäisiksi herkuiksi. Taikina kannattaa tehdä kapeassa kulhossa, missä rosettirauta ylettyy pohjaan asti.
Paistamisessa tärkeä huomio on se, että taikina tarttuu vain lämpimään rautaan. Koko kuviomuottia ei paineta taikinaan, koska silloin leivonnainen ei irtoa raudasta. Usein rosetti putoaa jo kypsennysvaiheessa öljyyn. Leivonnaisen voi vielä kääntää, jotta se kypsyy tasaisesti molemmin puolin. Kypsyminen tapahtuu nopeasti, sillä taikinakerros on hyvin ohut.
Rosetit
Noin 25 kpl
Ainekset
- 2 munaa
- 1 rkl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1½ dl kevytmaitoa
- 1½ dl vehnäjauhoja
Kypsentämiseen
- noin 5 dl rypsiöljyä
Pinnalle
- tomusokeria
Valmistusohje
- Vatkaa munien rakenne rikki kapeassa kulhossa. Lisää sokeri, suola, maito ja lopuksi vähitellen jauhot. Anna tasaiseksi sekoitetun taikinan levätä puolisen tuntia.
- Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa, sillä rosetit kypsennetään yksi kerrallaan.
- Lämmitä rosettiraudan muottiosaa öljyssä, kun öljy on noin 170 astetta. Nosta rauta ja anna ylimääräisen rasvan valua kattilaan. Kasta rauta taikinaan kuviomuotin yläreunaan saakka. Yläreunaa ei kasteta, koska se vaikeuttaa kypsän leivonnaisen irrotusta.
- Upota rauta öljyyn ja kannattele rautaa öljyssä, kunnes rosetti on vaaleanruskea. Rosetti irtoaa helposti paistamisen aikana.
- Käännä rosetti öljyssä ja jatka paistamista, jos molemmat puolet eivät ole tasaisen ruskeita.
- Kuumenna rauta uudelleen öljyssä ja kasta taikinaan. Taikina tarttuu vain kuumaan rautaan.
- Siivilöi jäähtyneiden rosettien pinnalle ennen tarjoilua runsaasti tomusokeria.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


