Tässä on suomalaisten suosikkiperuna
Suomessa viljellään tällä hetkellä arviolta noin 70 ruokaperunalajiketta. Näistä yksi on noussut suomalaisten suosikkilajikkeeksi.Peruna saapui Suomeen 1700-luvulla ja vakiinnutti asemansa peruselintarvikkeena 1800-luvun aikana. Peruna onkin yksi suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivistä. Perunaviikolla 10.–16.2. juhlitaan perunan matkaa Suomessa, MTK muistuttaa tiedotteessaan.
Vuonna 2024 eniten viljeltyjä perunalajikkeita olivat muun muassa Annabelle, Afra, Gala, Melody, Colomba, Solist, Marabel ja Sunita. Näistä kiinteä Annabelle-lajike on noussut viime vuosien aikana suosituimmaksi lajikkeeksi.
Suomessa käytetään eniten kiinteitä lajikkeita ja lähes yhtä paljon yleisperunaksi luokiteltavia lajikkeita. Lajikkeella onkin merkitystä, jotta muusi onnistuu, eivätkä sellaisenaan syödyksi tarkoitetut perunat murene keitettäessä.
Kaupoissa oikeanlaisen perunan valitsemista helpottavat värikoodit: punaisesta pussista löytyy jauhoisia perunoita, vihreästä kiinteitä ja keltaisesta monenlaiseen ruoanlaittoon sopiva yleisperuna.
Peruna on ravintoarvoiltaan erinomainen, sillä se sisältää muun muassa C- ja B-vitamiineja, kaliumia, magnesiumia sekä kuitua. Lisäksi peruna on rasvaton, laktoositon ja gluteeniton, mikä tekee siitä sopivan monenlaisiin ruokavalioihin.
Perunan viljely on keskittynyt erityisesti läntiselle rannikkoalueelle, missä Pohjanmaa on merkittävä tuotantoalue. Suomessa viljeltiin vuonna 2024 perunaa yhteensä 18 180 hehtaarin alalla. Tästä ruokaperunan osuus oli 8410 hehtaaria, ruokateollisuusperunan 2750 hehtaaria, tärkkelysperunan 4840 hehtaaria, varhaisperunan 655 hehtaaria ja sertifioidun siemenperunan 1 035 hehtaaria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









