Leipää syödään aamu- ja iltapalalla: Tämän vuoksi sitä kannattaisi suosia myös muilla aterioilla
Suomalaiset syövät leipää perinteisesti aamu- ja iltapalalla. Kuitu- ja täysjyvätavoitteita ajatellen, kannattaisi sitä syödä myös muiden aterioiden yhteydessä.Leipätiedotus muistuttaa leivän tärkeydestä osana päivän kuitutarvetta. Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan Suomessa leipää syödään pääasiassa aamu- ja iltapalalla.
Suomalaisista 76 prosenttia syö leipää aamupalalla, 70 prosenttia iltapalalla ja 46 prosenttia välipalalla. Leipätiedotus vertasi suomalaisten leivänsyöntitottumuksia ruotsalaisten tottumuksiin. Vaikka suomalaiset syövät leipää ruotsalaisia useammin myös lounaalla ja päivällisellä, syödään sitä meilläkin yhä harvemmin näillä pääaterioilla.
Suomalaisista 38 prosenttia kertoo ottavansa leipäviipaleen lounaan oheen, kun ruotsalaisista vain 16 prosenttia tekee näin. Päivällisen yhteydessä suomalaisista 28 prosenttia ja ruotsalaisista 10 prosenttia syö leipää.
Leipätiedotuksen tutkimuksen mukaan Suomessa etenkin naiset sekä nuoret aikuiset jättävät leivän pois lounaalta ja päivälliseltä. Naisista kolmannes valitsee leipää lounaalla ja päivällisellä vain viidennes. 24–35-vuotiaista 21 prosenttia syö leipää lounaalla ja vain 15 prosenttia päivällisellä. Sen sijaan eläkeläiset syövät useammin leipää myös näillä aterioilla.
Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen syksyllä 2024 julkaisemissa ravitsemussuosituksissa on annettu suositus terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamiseksi. Kestävää terveyttä ruoasta -kansallisten ravitsemussuositusten materiaalissa myös lounaalle ja päivälliselle kuuluu leipä.
Täysjyväleipä lisää aterioiden kuitu- ja täysjyväpottia. Kasaan pitäisi saada 25–35 grammaa kuitua sekä 90 grammaa täysjyvää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








