Uutta tietoa koronaviruksen leviämistavoista: Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että virus leviäisi myös ilmateitse aerosoleina - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Uutta tietoa koronaviruksen leviämistavoista: Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että virus leviäisi myös ilmateitse aerosoleina

Viruksen leviäminen ilmalevitteisesti eri aerosoleina on eri asia kuin sen leviäminen pisaratartuntana, esimerkiksi taudinkantajan aivastaessa tai yskiessä.
Kuvat: Janne Riikonen, Pixabay / Kuvitus: Juho Leskinen
Käytännön ero aerosoli- ja pisaratartunnalle on se, että aerosolitartunnan voi saada vaikka vain oleskelisi etäällä samassa huoneessa mikrobia erittävän kanssa.

Koronaviruksen leviämistavoista on tullut ilmi uutta tutkimustietoa.

"On olemassa vahvoja viitteitä siitä, että virus voisi levitä ilmavälitteisesti eli aerosoleina", Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen professori Pentti Huovinen toteaa.

Käytännön ero aerosoli- ja pisaratartunnalle on se, että aerosolitartunnan voi saada vaikka vain oleskelisi etäällä samassa huoneessa mikrobia erittävän kanssa, tai jopa saapuessaan sinne vähän erittäjän poistumisen jälkeen.

"Viitteellistä näyttöä on esimerkiksi siitä, että aerosolivälitteinen levittyminen olisi tapahtunut ostoskeskuksen vessassa", professori Huovinen kertoo.

Huovinen viittaa tärkeään tieteelliseen PNSA-julkaisuun, jonka artikkelissa osoitetaan, että ihminen muodostaa aerosolia.

"Näissä aerosolihiukkasissa influenssavirus voi levitä", Huovinen sanoo.

Toinen tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -tiedelehdessä, jossa Sars-CoV-1 ja nykyinen Sars-CoV-2 osoitettiin varsin samalla tavalla leviäviksi.

"Kolmas evidenssi on Sars-CoV-1 leviäminen ilmateitse Hong Kongissa epidemian aikana Amoy Gardens -nimisessä kerrostalossa. Neljä tutkimus tulee Kiinasta tammikuun lopusta. Siinä havaittiin ostoskeskuksen WC-tilojen yhteys koronavirustautiryppääseen. Tutkijat pitivät mahdollisena aerosolivälitteistä leviämistä", Huovinen kertoo.

Sars-CoV-1 -virus tarkoittaa vuonna 2003 levinnyttä SARS-virusta ja Sars-Cov-2 -virus viittaa nykyiseen koronaviruspandemiaan.

Professori Huovisen mukaan kaiken tämän perusteella on painavat syyt epäillä koronaviruksen leviävän suotuisissa olosuhteissa ilmateitse.

"Miten tämä otetaan huomioon taudin leviämistä koskevissa ohjeissa, tullaan näkemän myöhemmin."

Viruksen leviäminen ilmalevitteisesti eri aerosoleina on eri asia kuin sen leviäminen pisaratartuntana, esimerkiksi taudinkantajan aivastaessa tai yskiessä.

Professori huomauttaa, että koronaviruksen oletettu aerosolilevitteisyys tuskin yksin selittää viruksen räjähdysmäisen nopeaa leviämistä.

"Edelleen avoinna on oireettomien viruksen kantajien osuus tartuttajina. Oireiset tartuttavat todennäköisesti paljon enemmän kuin oireettomat, mutta tätä suhdetta ei ole vielä pystytty tarkemmin määrittämään", professori pohtii.

"Sars-CoV-1 virusta levittivät tehokkaimmin niin sanotut superlevittäjät, joiden osoitettiin tartuttaneen suuren määrän ihmisiä. Näiden leviämistapojen osuus Sars-CoV-2 viruksen osalta on vielä selvittämättä", Huovinen summaa.

Pentti Huovinen pohti koronaviruksen leviämistapoja myös toissa päivänä MT:n haastattelussa.

Tuolloin hän listasi kolme mahdollista asiaa, jotka voisivat selittää viruksen räjähdysmäistä leviämistä. Ne liittyvät oireettomien taudinkantajien ja lasten rooliin viruksen leviämisessä sekä siihen, tarttuuko virus ilmalevitteisesti.

Lue lisää:

Professori Huovinen: Koronaviruksen leviämisen nopeus ja viruksen tappavuus ovat yllättäneet maailman – "kaikki viruksen leviämismuodot eivät edes ole vielä tiedossa"

Lue lisää

Jos matkustaminen jonnekin on liian myöhäistä, kannattaa kysyä, miksi niin on

Pääministeri: Etätöistä alueelliset suositukset, kasvomaskit käyttöön julkisissa liikennevälineissä

Suomessa on todettu 41 uutta koronatartuntaa – ilmaantuvuus ja tapausmäärät ovat nousseet selkeästi

Kokoomuksen Sarkomaa: ministeri Kiurun toimet eivät herätä luottamusta – "Jos julkisen sektorin oma kapasiteetti ei riitä, on oltava valmius hankkia palveluja yksityiseltä sektorilta"