Kotimaa

THL:n ennuste koronan leviämisestä: Tehohoidossa olisi epidemian huippukuukausina 3 600 koronapotilasta – yhtä aikaa yli 900

Vakavampi ennuste kertoo, että tehohoitoon joutuisi 5 000 suomalaista.
Hus alueella todettiin tiistaina 49 uutta koronavirustartuntaa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ennustaa, että epidemian huippukuukausien aikana Suomessa 11 300 ihmistä tarvitsisi sairaalahoitoa koronavirustartunnan vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi 3 600.

Ennusteen mukaan epidemian huipun aikana yhtä aikaa sairaalahoidossa olisi hieman yli 900 potilasta. Tehohoidossa puolestaan samanaikaisesti epidemiahuipun aikana arvioidaan olevan 280 potilasta.

THL on yhdessä Turun yliopiston kanssa laatinut erilaisia tulevaisuudenkuvia epidemian etenemisestä. Yllä oleva skenaario olettaa, että yksi ihminen tartuttaa 1,6 ihmistä.

Vakavamman tulevaisuudenkuvassa tartuttavuus on 1,8, jolloin sairaalahoitoon voisi joutua 15 500 ihmistä ja tehohoitoon 5 000.

Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500:aa potilasta, professori Kari Auranen sanoo tiedotteessa.

Ennusteissa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle. Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta.

THL tähdentää, että eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, eikä ennusteita voi suoraan tulkita koko maata koskeviksi.

Suomessa on tähän päivään mennessä todettu yhteensä 880 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, kertoo THL. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 82 ihmistä, joista 22 tehohoidossa.

Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tähän päivään mennessä yhteensä 823 tautitapausta. Ilmoitetuista tapauksista 61 prosenttia on ollut miehillä ja 39 prosenttia naisilla.

Kuolintapauksia on kolme.

Lue myös: Vahvistettuja tartuntoja lähes 900, tehohoidssa 22 henkilöä

Lue lisää