Kotimaa

Tiepuomit Uudenmaan pääväylille, valvonta myös pikkuteille, juniin junapartiot – Poliisi valmistautuu valvomaan liikkumisrajoituksia

Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Juttu päivittyy.
Jarkko Sirkiä
Poliisi valvoo Uudenmaan eristämistä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen aloitti Poliisin tiedotustilaisuuden tänään kello 9.30.

Hänen pääviestinsä suomalaisille oli selkeä: Pysykää kotona.

"Viranomaisten antamien määräysten noudattaminen on erittäin tärkeää. Kaikkien on osallistuttava hallituksen linjaamiin toimiin, jotta suojaamme riskiryhmiä ja vältämme terveydenhuollon kuormittumista."

Viruksen tahallinen levittäminen on vakava rikos, Kolehmainen korosti.

Rajoituksia valvotaan Kolehmaisen mukaan normaaliolojen lainsäädännöllä. Liikkumis- ja oleskelurajoitusten säätäminen ei tuo sinällään poliisille lisää toimivaltuuksia.

Liikkumis- ja oleskelurajoituksia valvotaan lievillä keinoilla, vakavammissa piittaamattomuustapauksissa käytetään ankarampia keinoja.

Poliisi valmistautuu pyytämään virka-apua puolustusvoimilta tai rajavartiolaitokselta.

"Jokainen poliisi tarvitaan nyt töihin", Kolehmainen korosti. Poliisinkin on vältettävä fyysisiä kontakteja ja ihmisten on ilmoitettava, jos heillä epäillään koronavirusta.

Ensimmäisinä päivinä partioidaan näkyvästi. Sulut voidaan asettaa pääväylille ja isoimmille teille.

Valmiuslakirikkomus on Kolehmaisen mukaan rikosasiana yksinkertainen ja selvä. Tavoitteena on, että jokainen välttää turhaa liikkumista ja lähikontakteja, ja erityisesti iäkkäät ja riskiryhmät pysyvät kotona.

"Vastuu on nyt kaikilla, tämä on koko yhteiskunnan yhteinen ponnistus", Kolehmainen painotti.

Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lassi Aapio kertoi käytännön toimista.

"Meille tulee kattava määrä sulkupisteitä, myös pienemmätkin tiet suljetaan."

Juniin tulee junapartiot.

Poliisi kyselee matkojen tarkoitusta ja määränpäätä. Esimerkiksi sairaan sukulaisen hoitaminen voi olla pakottava syy matkustaa mutta sukulaisvierailut ja muuta vapaa-ajan matkat on peruttava.

Välttämättömyysarvio matkasta tehdään tapauskohtaisesti. Esimerkiksi työpaikasta Uudellamaalla kannattaa olla kirjallisia dokumentteja valmiina.

"Kovin pitkiä selityksiä poliisi ei kuuntele", Aapio linjaa.

Rajoitusten rikkomisesta seuraisi yleensä selkeästi sakkokäsittely.

Lue lisää:

Pääministeri Marin komentaa suomalaisia palaamaan heti mökeiltä kotiin Uudenmaan alueelle

MT:n gallup: Kansa pitää hallituksen koronatoimia onnistuneina — kaupungeissa hallituksen onnistumiseen luotetaan maaseutua enemmän

Uutta tietoa koronaviruksen leviämistavoista: Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että virus leviäisi myös ilmateitse aerosoleina

Lue lisää

FAKTAT

vierasyliö Koti, uskonto ja isänmaa

Palveluja ja turvaamyös maaseudulle

Loimaalla paljastuisikojen joukkokuolema