Uudenmaan tiesulut keräsivät huviajelijoita, viljelijä sai tylyn ensivastauksen - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Uudenmaan tiesulut keräsivät huviajelijoita, viljelijä sai tylyn ensivastauksen

Tiesulut houkuttelivat uteliaita katsojia Hyvinkäällä. Toisella puolen maakuntarajaa Hausjärven Monnissa asiointimatkat pitenevät, kun Hyvinkäälle ei enää pääse.
Kimmo Haimi
Suuri osa kolmostien rampilla pysäytetyistä ajoneuvoista oli kuorma-autoja.

Uudenmaan ja Kanta-Hämeen välisen rajan sulkeminen ja valvonta oli lauantaina puoliltapäivin uusi nähtävyys, jota jotkut hyvinkääläiset tulivat varta vasten katsomaan ja valokuvaamaan.

"Mielenkiintoista katsoa, mitä tämä on käytännössä. Ja löytyykö paikkoja, joista kuitenkin pääsee läpi", kertoi polkupyörällä liikkunut Marjo Rantalainen.

Rantalaisen miehellä on varastohalli Kanta-Hämeen puolella Hausjärven Monnissa pienen tien varressa. Sinne pääsi toistaiseksi kulkemaan ilman rajoituksia.

Muuten Uudenmaan eristäminen ei sanottavasti vaikuta Rantalaisen arkeen. Rullaluistelureittejä on etsittävä nyt muualta kuin Riihimäeltä, jossa hänellä oli ollut tapana käydä.

Liikennettä Hyvinkään tiesuluilla oli vähänlaisesti, ja pysäytykset hoituivat ripeästi. Kolmostieltä tulevalle rampille kertyi enimmillään kymmenen ajoneuvon jono.

Suuri osa oli kuorma-autoja. Poliisin lisäksi risteysalueilla näkyi myös paljon puolustusvoimien henkilökuntaa ja metsässä heidän telttojaan.

Kanta-Hämeen puolella Hausjärven Monnissa tiesulut vaikuttavat monien asukkaiden elämään, sillä kylältä asioidaan enimmäkseen Hyvinkään suuntaan.

Tiesulun vieressä asuvat Hanna ja Janne Antikainen suhtautuvat tilanteeseen rauhallisesti.

Janne Antikainen joutuu ylittämään maakuntarajan työmatkallaan, mutta sitä varten kulkeminen on sallittua.

Arjen kauppamatkat perheen pitää vastedes tehdä Hyvinkään sijaan 10 kilometrin päähän Riihimäelle. Terveydenhuoltokäyntejä on sovittu Hyvinkäälle. Niiden toteutumisesta ei vielä ollut selkoa.

"Tällä on isompi tarkoitus, omat murheet kauppareissuista tuntuvat aika pieniltä siihen nähden", Hanna Antikainen toteaa.

Merkittävää haittaa tiesulusta voi olla yrityksille, joiden asiakkaat eivät pääse maakuntarajan yli.

Kimmo Haimi
Hanna ja Janne Antikaisen kauppareissu pitenee, sillä Hausjärven Monnista Hyvinkäälle saa kulkea jatkossa vain työmatkoja ja muita välttämättömimpiä menoja.

Päijät-Hämeen ja Uudenmaan rajalla viljelijöiden kohtelu aiheutti aluksi epäselvyyksiä. Kasvinviljelytilaa pitävä Ari Vappula asuu Uudellamaalla, mutta tilan rakennukset ja koneet sijaitsevat Päijät-Hämeen puolella.

Perjantaina tarkastuspistettä pystyttävällä poliisilla oli käsitys, että kasvinviljelytilan työt eivät olisi riittävä peruste maakuntarajan ylitykselle, Vappula kertoo.

"Ensi näkemys oli jyrkkä. Kotieläintilalle kulku olisi sallittua, mutta viljanviljelytilalle ei nähty tarvetta kulkea."

Poliisin soittama puhelu ylemmälle taholle oikaisi kuitenkin käsityksen.

Koneiden keväthuollot ja siemenen kunnostus olisivat Vappulan tilalla nyt ajankohtaisia töitä.

Vappulaa kehotettiin pitämään mukanaan asiakirja, josta tilan sijainti Päijät-Hämeessä käy ilmi.

Peltoja pitää myös olla merkittävä määrä maakuntarajan toisella puolella, Vappulaa neuvottiin.

Tarvittavat asiakirjat Vappula aikoo tulostaa Vipu-palvelusta. Kaikki yksityiskohdat eivät kuitenkaan ole vielä selvillä.

"Kun ajan vaikka traktorilla konehallille, voinko pyytää vaimoani hakemaan minua henkilöautolla. Nämä ovat pieniä haasteita, aika näyttää miten ne ratkeavat."

Lue myös:

Pääseekö viljelijä kulkemaan tiluksilleen eristysrajan yli? Poliisi: Kyllä, mutta näyttö vaaditaan – MTK laati todistuslomakkeen kulkemisen helpottamiseksi

Kimmo Haimi
Marjo Rantalainen tuli katsomaan tiesulkua Hyvinkäältä.

Lue lisää

Keskuspankilta järeitä toimia euroalueelle: EKP korottaa hätärahoitustaan

Yli kolme miljoonaa ihmistä on toipunut covid-19-taudista

Hallituksen tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttöä – hyödyksi julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä

Osalle suomalaisista perusruuan valmistus on vaikeaa, Marttaliiton asiantuntijat kertovat – "Saatetaan osata tehdä herkkuruokaa, mutta ihan arkiruokaa ei"