Terrafame aikoo jättää maksamatta pääosan sille määrätyistä ympäristökorvauksista - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Terrafame aikoo jättää maksamatta pääosan sille määrätyistä ympäristökorvauksista

Aluehallintovirasto määräsi viime kuussa Terrafamen maksamaan yhteensä 495 000 euron korvauksen noin 270 taholle.
Terrafame määrättiin viime kuussa maksamaan noin puolen miljoonan euron korvaukset jätevesihaitoista. LEHTIKUVA /Kimmo Rauatmaa

Kaivosyhtiö Terrafame aikoo maksaa vain murto-osan sille määrätyistä korvauksista, joita se määrättiin maksamaan kaivostoiminnasta aiheutuneista jätevesihaitoista.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi viime kuussa Terrafamen maksamaan yhteensä 495 000 euron korvauksen noin 270 taholle. Yhtiö on kertonut, että se aikoo valittaa osasta avin päätöstä hallinto-oikeuteen.

Yhtiö on hyväksynyt korvausten maksamisen vahingoista Oulujoen vesistössä Tuhkajokeen ja Vuoksen vesistössä Kivijokeen saakka. Nämä korvaukset yhtiö pyrkii maksamaan huhtikuun puoliväliin mennessä.

Sen sijaan yritys ei hyväksy avin päätöstä laajentaa korvausvaatimusta Jormasjärven ja Laakajärven alueille. Avin päätöksessä määrätyistä korvauksista yhteensä 268 kappaletta eli valtaosa kohdistuu näille kahdelle alueelle.

Terrafamen linjauksesta kertoi aiemmin Yle. Yhtiön kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla sanoo Ylelle, että yrityksen hyväksymä korvaus kattaa alle 10 prosenttia oikeuden määräämästä summasta.

Käsiteltävät korvaukset perustuvat rantakiinteistöjen virkistyskäytön vaikeutumiseen, vesialueiden kalastuksen tuoton menetyksiin ja kaupalliselle kalastukselle aiheutuneisiin vahinkoihin. Mukana ei ole rikokseen perustuvia jätevesivahinkoja, joita on käsitelty erikseen Kainuun käräjäoikeudessa.

Lue lisää

Talvivaaran kaivosyhtiön johdon epäillyistä pörssirikoksista annetaan tuomio

Terrafamen tulos putosi, mutta liikevaihto nousi – nikkelin tuotantoennätys

Ympäristötuen vaikutusten uutisointi etenee aina samalla kaavalla: kritiikki–syyllistäminen–tärkeyden myöntäminen

Ympäristöohjelma puree vesistökuormitukseen, Pohjan- ja Suomenlahteen huuhtoutuvien ravinteiden määrä laskenut 15–20 prosenttia