Kotimaa

Sisäministeriö suositteli maaliskuussa vain välttämättömien nuohousten tekemistä – nyt ministeriö muistuttaa, ettei nuohouksia pidä siirtää perusteettomasti

Ministeriö huomauttaa, että tämänhetkisten tietojen mukaan koronaepidemia ja normaalista poikkeavat olot jatkuvat vielä pitkään.
Pasi Leino
Kun rakennuksen omistaja miettii sopivaa nuohousajankohtaa, hänen olisi hyvä huomioida se, että lämmityskauden alku syys-marraskuussa on perinteisesti nuohouspalvelujen sesonkiaikaa.

Sisäministeriö totesi maaliskuun lopussa antamassaan suosituksessa, että muut kuin välttämättömät nuohoukset on syytä siirtää myöhempään ajankohtaan.

Nyt ministeriö kuitenkin korostaa, ettei nuohouksia pidä siirtää perusteettomasti, sillä nykytiedon valossa koronavirusepidemia jatkuu vielä pitkään.

Paloturvallisuussyistä on tärkeää, että rakennusten omistajat eivät siirrä nuohouksia perusteettomasti ja säännöllisessä käytössä olevat tulisijat sekä savuhormit nuohotaan säädetyin määrävälein.

Lisäksi nuohouskäynti on välttämätön, jos tulisija tai hormi ei vedä tai toimi muutoin kunnolla.

Ministeriö painottaa, että epidemiatilanne ja tartuntojen leviämisen estäminen edellyttävät nuohouksessa kuitenkin uudenlaisia toimintatapoja niin nuohoojilta kuin nuohouspalvelujen asiakkailta, koska nuohous tapahtuu pääosin asuintiloissa.

Rakennuksen omistajan ja haltijan tuleekin sopia nuohoojan kanssa etukäteen tapauskohtaisista suojaamistoimenpiteistä ja -menettelyistä.

Sisäministeriön mukaan tämä on erityisen tärkeää silloin, jos joku talossa asuva on yli 70-vuotias tai kuuluu muulla tavoin koronaviruksen riskiryhmään.

Sisäministeriö muistuttaa, että säännöllisen nuohouksen lisäksi rakennuksen omistajan tai haltijan on pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti.

"Nuohooja voi merkitä asiakkaalle annettavaan nuohoustodistukseen laajemmin myös tulisijan käyttöä opastavia tietoja. Nuohoustodistukseen kirjataan aina nuohoojan mahdollisesti havaitsemat viat ja puutteet", ministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Kun rakennuksen omistaja miettii sopivaa nuohousajankohtaa, hänen olisi hyvä huomioida se, että lämmityskauden alku syys-marraskuussa on perinteisesti nuohouspalvelujen sesonkiaikaa.

"Jos nuohous on ajankohtainen kevään tai kesän aikana, nuohousta ei välttämättä kannata siirtää syksyyn asti, jolloin nuohouspalveluja voi johtua muutenkin jonottamaan", ministeriö vinkkaa.

Nuohouksen tilausvaiheessa on ministeriön mukaan myös syytä tarkistaa nuohouksen hinta, sillä nuohouksen hintasääntely päättyi viime vuonna.

Lue lisää:

Vanhusten luona ei nyt nuohota – mitä sanoo vakuutusyhtiö?

Saako kiinteistön omistaja nuohota itse savupiippunsa? – "Nuohous on väärä paikka säästää", asiantuntija varoittaa

Ville Vinnikaisen viljakuivuri syttyi tuleen syyskuussa: "Ensimmäinen, mitä vakuutusyhtiö kysyi, oli nuohouskuitti – ei meillä sellaista ole"

Lue lisää

Ruotsissa lukion oppilaiden epäillään yrittäneen tahallisesti levittää koronavirusta

Koronarajoitukset kiristyvät Pirkanmaalla – koko Suomessa on raportoitu 322 uutta koronavirustartuntaa

Koronavirusta ilmenee Uudellamaalla nyt 18 kertaa niin paljon kuin Itä-Savossa – kolme sairaanhoitopiiriä leviämisvaiheessa, neljäskin lähenee

Koronatilanne synkkenee Euroopassa, mutta monet maat haluavat mahdollisimman tavallisen joulunodotuksen