Kotimaa

STM ei suosittele kotimaan matkailua toistaiseksi, matkailu- ja ravintola-ala pitää matkailun käynnistymistä välttämättömänä: "Yritykset eivät kestä tappiollisen toiminnan jatkumista"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kannusti STM:n ohjeistuksen vastaisesti kansalaisia matkustamaan kotimaassa.
Marja Seppälä
Matkailu- ja ravintola-alan yritysten liikevaihto on MaRa:n mukaan alentunut huhti-toukokuussa yli 90 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että vahva suositus tällä hetkellä on se, että edes kotimaassa ei kesän aikana ole syytä matkailla.

Eilen keskiviikkona julkaisemassaan tviitissä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan kannusti kansalaisia kotimaan matkailuun.

"Näin matkailusta vastaavana ministerinä taidan sitten ottaa pikku irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun. Suomi liikkeelle matkailemalla", hän kommentoi hallituksen edelleen voimassa olevaa suositusta, jonka mukaan kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, on syytä välttää myös kotimaassa.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry huomauttaa torstaina julkaisemassaan kannanotossa, että matkailualan yritykset ovat koronakriisin jälkeen kriittisessä taloudellisessa tilanteessa. Järjestö korostaa, että yritysten työntekijät ovat olleet lomautettuina ja osalla lomautukset jatkuvat vielä kesälläkin.

"Työntekijöiden taloudellinen ahdinko on vakava. Konkurssien ja työttömyyden lisääntymisen estämiseksi on välttämätöntä, että kotimaan matkailu saadaan käyntiin", MaRa toteaa.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten liikevaihto on MaRa:n mukaan alentunut huhti-toukokuussa yli 90 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

"Toimialan yritykset eivät kestä enää tappiollisen toiminnan jatkumista. Samanaikaisesti kysymys on kymmenien tuhansien matkailu- ja ravintola-alan työpaikkojen säilymisestä. Erityisen tärkeää kotimaanmatkailun käynnistyminen on kesäkaupungeille, kesäravintoloille ja muille kesäsesongin yrityksille", MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kommentoi tiedotteessa.

Lue lisää:

Matkailu- ja ravintola-ala tyytymätön hallituksen esitykseen – asiakaspaikkojen määrä pitäisi nostaa 75 prosenttiin normaalista

Matkailu- ja ravintola-alan karu arvio: Vain 9 prosenttia yrityksistä toimii kannattavasti puolen vuoden kuluttua

Perustuslakivaliokunta: Onko ravintoloiden sulkeminen koko maassa oikeasuhtainen toimi Kainuussa, jossa tautitapauksia ei ole? – puolsi hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta täsmennyksin

Lue lisää

EU:n koronarokotustodistus käyttöön Suomessa ensi viikon tiistaina

Lakiluonnos: Ikäihmisten kotihoitoa olisi järjestettävä asiakkaan tarpeen mukaan kaikkina vuorokauden aikoina, myös öisin

Hallituksen selvitettävä punkkirokotteen hyödyt, kokoomuksen Ville Kaunisto esittää – "Punkkien aiheuttamat taudit voivat olla hyvinkin arkipäiväisiä lähivuosina koko Suomessa"

Ravintola-alalla on odotettu nopeampaa rajoitusten purkua – hallituspuolueilla yhä erimielisyyttä