Kotimaa

Koronarajoitusten purkamisen pelättiin räjäyttävän tartuntaluvut — ainakaan vielä niin ei ole käynyt

Husin johtajaylilääkärin mukaan uusia alttitumisia on tapahtunut viime aikoina, mutta ne eivät ole johtanmeet sairastumisiin.
Roni Rekomaa
Terveydenhuoltojärjestelmä varautuu kuitenkin syksyn myötä lisääntyviin tartuntoihin.

Kesän alussa kevennetyt rajoitukset eivät toistaiseksi näy lisääntyneinä tartuntoina, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Uusia tartuntoja varmistui Suomessa tänään 15 kappaletta, ja tartuntojen kokonaismäärä on nyt 7  040.

Moni on pelännyt, että ravintoloiden avautuminen, koulujen päättäjäisviikonlopun juhlinta ja esimerkiksi viime viikon suuri Black Lives Matter -tukimielenosoitus Helsingissä olisivat johtaneet tartuntojen ryöpsähtämiseen.

Mäkijärven mukaan virukselle altistumisia onkin tapahtunut, mutta niiden perusteella ei ole löydetty uusia tartuntaketjuja. Kokonaisuutena uusien tartuntojen määrä jatkaa laskemista.

Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri arveli tiistaina Ylelle, ettei Suomeen todennäköisesti tule toista tartunta-aaltoa. Mäkijärven mielestä asiaan on liian aikaista ottaa kantaa.

"Tuorein ennuste näyttää, että tartuntamäärät vähenevät. On kuitenkin vaikeaa sanoa, miten mennään pitkällä tähtäimellä varsinkin kesän jälkeen, kun palataan kouluihin ja työpaikoille."

Mäkijärvi korostaa, että terveydenhuoltojärjestelmä varautuu joka tapauksessa syksyn myötä lisääntyviin tartuntoihin ja potilasmääriin.

Lue lisää

Uusimaa ylittää jo ulkomaille asetetun riskirajan koronatapauksissa – Liikkumisrajoitukset olisivat viimeinen keino, jos tilanne olisi erittäin hankala

Hallitus neuvottelee jälleen rajapäätöksistä – Ohisalo suosittelee edelleen kotimaan matkailua

Laskun maksuun varauduttava ajoissa

Uutissuomalainen: Enemmistö suomalaisista tukee hallituksen linjaa rajoitusten purkamisessa