Hallitus linjasi: Yli 500 hengen yleisötapahtumat sallitaan heinäkuun alusta erityisjärjestelyin, sisärajavalvonnasta luovutaan kuuden maan kanssa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Hallitus linjasi: Yli 500 hengen yleisötapahtumat sallitaan heinäkuun alusta erityisjärjestelyin, sisärajavalvonnasta luovutaan kuuden maan kanssa

Nyt tehdyt rajalinjaukset ovat voimassa kuukauden kerrallaan. Suuria yleisötapahtumia ei edelleenkään voi järjestää, mikäli turvajärjestelyitä ei pystytä toteuttamaan.
Jaana Kankaanpää
Tiedotustilaisuuteen osallistuu muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.)

Hallitus kertoi torstaina puolen päivän jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa päivitetyistä matkailua koskevista suosituksistaan sekä suurten yleisötapahtumien järjestämistä koskevien rajoitusten osittaisesta purkamisesta.

Hallitus linjasi, että sisärajatarkastuksista luovutaan kuuden maan kanssa. Ensi viikon alusta sisärajavalvonnasta luovutaan Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian sekä Liettuan kanssa. Käytännössä rajoitusten purkaminen tarkoittaa sitä, että sisärajavalvonta poistuu näihin maihin suuntautuvasta ja näistä maista Suomeen suuntautuvasta lentoliikenteestä sekä säännöllisestä lauttaliikenteestä. Lisäksi puretaan kahden viikon karanteenisuositus näiden kuuden maan osalta.

Nyt tehdyt matkailua ja rajaliikennettä koskevat linjaukset ovat voimassa heinäkuun puoliväliin saakka, ja tilannetta tarkastellaan uudelleen kahden viikon kuluttua. Silloin päätetään, voidaanko matkustamista avata mahdollisesti lisää.

Vaikka rajoituksia siis lievennetään, henkilöliikenne muista EU- ja Schengen-maista pysyy edelleen rajoitettuna, ja hallitus suosittelee edelleen tarpeettoman matkustamisen välttämistä muihin kuin aiemmin mainittuun kuuteen maahan. Jos kuitenkin Schengen-maan kansalainen omistaa esimerkiksi mökin Suomessa, voi hän tulla rajoitusten purkamisen myötä Suomeen vapaasti.

On kuitenkin huomattava, että matkustamista Ruotsiin ei siis edelleenkään suositella. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi tiedotustilaisuudessa, että rajoituksia Ruotsin suhteen ei ole toistaiseksi mahdollista purkaa, koska epidemiatilanne on siellä niin huono. Rajoituksia puretaan heti, kun epidemiatilanne sen sallii. Ohisalo sanoi toivovansa, että Ruotsin epidemiatilanne paranee niin, että rajoitukset voidaan purkaa.

"Ymmärrän, että rajaseudulla asuville tilanne on vaikea", hän sanoi.

Ministeri Ohisalo muistutti, että hallitus on tehnyt linjauksensa terveysviranomaisten tautitilannekuvan pohjalta. Lisäksi päätökset ovat pohjautuneet EU-komission antamiin suosituksiin, joissa on todettu, että matkailua koskevia rajoituksia puretaan vaiheittain ja lähialueilta.

Matkailuun liittyvien rajoitusten purkamisen lisäksi tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin suurten yleisötapahtumien järjestämistä koskevien rajoitusten lieventämisestä. Suuret, yli 500 hengen, yleisötapahtumat sallitaan heinäkuun alusta lähtien niin, että niissä noudatetaan erityisjärjestelyitä.

Heinäkuun alusta lähtien ulkotiloissa on mahdollista järjestään yli 500 henkilön tapahtumia, kunhan yleisö pystytään jakamaan enintään 500 hengen ryhmiin erillisillä katsomolohkoilla tai yleisöalueilla. Käytännössä suurten yleisötapahtumien järjestäminen edellyttää sitä, että katsomolohkojen tai yleisöalueiden välissä on oltava syöjävyöhyke ja yleisöryhmille on oltava omat kulkureitit ja palvelut.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) muistutti, että rajoituksia voidaan joutua taas kiristämään, mikäli tautitilanne huononee. Hän totesi myös, että rajoitusten osittaisesta purkamisesta huolimatta yksityistilaisuuksien enimmäisosallistujamäärä on edelleen 50 henkeä, eikä yli 500 hengen tilaisuuksia voida järjestää silloin, jos ollaan sisällä tai turvaväleistä ei voida huolehtia.

Lue lisää:

THL ja STM: Koronavirusepidemia jatkaa hidastumistaan, rokote tulossa aikaisintaan puolen vuoden kuluttua

Koronarajoitusten purkamisen pelättiin räjäyttävän tartuntaluvut — ainakaan vielä niin ei ole käynyt

Lue lisää

USA:ssa taas uusi synkkä ennätys: 60 209 uutta koronatartuntaa vuorokaudessa

Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa

Turvallisia matkailumaita listataan tänään hallituksen neuvotteluissa

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla jo yli kolme miljoonaa koronatartuntaa