MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Kotimaa

Tässä kunnat, joissa koronaa on ollut koko taudin aikana alle viisi tapausta – Siilinjärvi on kunnista väkiluvultaan suurin, kunnanjohtaja: ”Olemme onnistuneet"

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kehuu kuntalaisia koronavirusepidemian ottamisesta vakavasti.

Koronavirusepidemia leviää Suomessa eritahtisesti.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ollaan epidemian leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheissa ollaan HUS:n, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueilla.

Keski-Suomi huojuu perus- ja kiihtymisvaiheen rajalla.

Muut Suomen sairaanhoitopiirit ovat toistaiseksi koronaepidemian perustason alueita.

Pohjois-Savossa Kuopion naapurissa sijaitseva 21 500 asukkaan Siilinjärvi on Suomen suurin kunta, jossa on tähän mennessä todettu alle viisi koronavirustartuntaa. Lista kunnista tämän jutun lopussa.

”Olemme onnistuneet epidemian hallinnassa hyvin. Maaliskuussa, kun koronan ensimmäinen aalto iski Suomeen, perustimme kunnassa poikkeusolojen johtoryhmän seuraamaan tilannetta”, kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo.

”Niin keväällä kuin nyt syksylläkin on ollut olennaista tiedottaa kuntalaisia ja henkilökuntaamme käsien pesun ja turvavälien merkityksestä sekä muista toimista, joilla koronavirusta torjutaan”, kunnanjohtaja jatkaa.

Lötjösen mukaan hyvässä epidemiatilanteessa olevassa kunnassa päähuomio keskittyy asioista ohjeistamiseen ja neuvontaan.

”Ehkäpä meillä on ollut hivenen hyvää onneakin mukana. Naapurissa Kuopiossa tartuntoja on tullut ilmi jonkin verran.”

Lötjönen kehuu siilinjärveläisiä siitä, että koronaviruksen vaarat on otettu alusta lähtien vakavasti.

”Paikallisissa tilaisuuksissa on tosi hyvin mietitty turvavälit. Käsidesiä ja maskeja on saatavilla, ja maskeja myös käytetään.”

Paikallisen K-Supermarketin kauppiaan Juuso ­Savolaisen mukaan kauppa on käynyt koronavuonnakin hyvin.

”Sen sijaan olen huolissani omaisten ja henkilökunnan terveydestä. Otimme heti käyttöön henkilökunnalle ja asiakkaille ilmaiset kertakäyttökäsineet keväällä, ja nyt meillä on ollut käytössä maskit kahden viikon ajan. Terveyden on oltava taloutta tärkeämpi asia koronavirusepidemiassa”, Savolainen painottaa.

Savolaisen vetämässä Supermarketissa on varauduttu joulun alla mahdollisesti suuresti kasvavaan verkkokauppaan.

”Verkkokauppa ja ruuan kuljettaminen kotiin räjähtivät viikossa käsiin viime keväänä. Olemme varautuneet vastaavaan tilanteeseen, jos esimerkiksi karanteenissa olevat henkilöt tarvitsevat ruokaa kotiovelleen.”

Keski-Suomen maakuntakeskus Jyväskylä on koronavirusepidemian kiihtymisen kynnyksellä.

Paikkakunnalla on viime viikkoina todettu runsaasti tartuntoja.

”Positiivista on se, että tartuntaketjuista ylivoimaisesti suurin osa on tiedossa ja jäljitetty”, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo.

”Sairaalahoidossa olevien määrä on pysynyt alhaisena. Tauti ei leviä hallitsemattomasti. Kiihtymisvaiheen kynnyksellä kuitenkin ollaan monella mittarilla.”

Kolme viikkoa sitten Jyväskylässä tuli ilmi 60 koronavirustartuntaa. Sen jälkeen on tilastoitu satoja altistumisia ja kymmeniä tartuntoja.

Kaupunginjohtajan mukaan tilannetta seurataan tiiviisti päivittäin.

Jyväskylässä annettiin syyskuun lopulla suositus maskien käytöstä kaikissa julkisissa tiloissa. Joitakin tapahtumia on kielletty, ja opiskelijoiden syksyn juhlia peruttu tai siirretty.

”Tilanteen pahentuessa on valmius uusiin rajoituksiin. Pöydällä olisivat esimerkiksi etäopetukseen siirtyminen sekä liikuntapaikkojen ja kirjastojen sulkemiset.”

Lue lisää

Pääministeri Marin: Nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään

THL: Suomessa on raportoitu 496 uutta koronavirustartuntaa

Konkurssi ei pelota, mutta stressi on suurta – moni yrittäjä arvioi työkykynsä olevan huolestuttavalla tasolla

Nordea ennustaa Suomelle kolmen prosentin talouskasvua tänä vuonna