Kotimaa

Mika Aaltola: "Sitä en olisi uskonut, että kongressin sisälle päästetään ketään"

Aaltola ei pidä todennäköisenä, että presidentin viraltapanon mahdollistavaa perustuslain 25. lisäystä sovelletaan Trumpiin.
Mika Aaltola kertoo seuranneensa tiiviististi mielenosoituksen valmistelua. Tunkeutuminen kongressin rakennukseen oli kuitenkin hänelle yllätys. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola toteaa, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sivuutettiin, kun liittovaltio puuttui kongressin valtaukseen.

"Pentagon ja varapresidentti Mike Pence toimivat siinä tilanteessa perustuslain turvaamiseksi. Perusteena oli, että virkaan valitut ihmiset eivät voi tehdä rikollisia toimia ja presidentin käskyjä ei tarvitse noudattaa, jos ne ovat lain kanssa ristiriidassa", Aaltola sanoi STT:lle.

Aaltola sanoo, että hän oli odottanut protesteja kongressin rakennuksen luona, mutta tunkeutuminen sen sisälle oli hänelle yllätys.

"Tiesin, että paine oli kova ja seurasin tiiviisti mielenosoituksen valmistelua ja oletin, että se ei johda tuohon. Uskoin, että siellä pystytään pitämään kongressi turvattuna. Sitä en olisi uskonut, että kongressin sisälle päästetään ketään."

Tilanteeseen puututtiin vasta, kun varapresidentti ja puolustusministeriö Pentagon toimivat.

"Se kertoo siitä, että liittovaltio ei toiminut. Trump ei toiminut. Liittovaltio ei toiminut tässä tilanteessa. Trump odotti varmaan, että tilanne jatkuisi ja saataisiin muutaman päivän kaaos aikaan ja että mielenosoittajat olisivat jääneet sinne rakennukseen."

Aaltola ei pidä todennäköisenä, että presidentin viraltapanon mahdollistavaa perustuslain 25. lisäystä sovelletaan Trumpiin.

"Luulen, että presidentti sivuutetaan. Tässä vedotaan siihen, että kaikkia presidentin käskyjä ei tarvitse noudattaa. Yhdysvaltojen liittovaltion viranomaiset ovat vannoneet valansa perustuslaille ja sen noudattamiselle. Siitä tässä on kyse", Aaltola totesi.

Joe Bidenin virkavalan vannomispäivä on parin viikon päässä, 20. tammikuuta. Sen lähestyessä Trump käytännössä sivuutetaan ja valta siirtyy yhä enemmän varapresidentin ja kongressin käsiin, Aaltola ennakoi.

Lue lisää

Suomelle töitä sovittelijan roolissa

Presidentti Niinistö: Yhdysvallat hakee vanhaa vaikuttamisen rooliaan

Bidenin hallinto julkisti koronastrategiansa – testausta ja rokotuksia halutaan tehostaa, tieteellinen asiantuntemus keskiöön

Biden vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta, lupasi olla kaikkien presidentti