Kotimaa

Ruokavirasto: Muovia sisältävien bambumukien käyttö, myynti ja maahantuonti on lopetettava heti

Euroopan komissio totesi viime vuoden lopulla, että bambua sisältävistä muoviastioista voi vapautua vaarallisia määriä esimerkiksi formaldehydiä.
Bambumetsiä esiintyy maailman trooppisilla alueilla.

Suomalaisissa kaupoissa saattaa olla myytävänä laittomia, terveydelle haitallisia muoviastioita, jotka sisältävät bambua tai muita kasvikuituja.

Ruokaviraston tietojen mukaan myynnissä on esimerkiksi vaarallisiksi todettuja ruokailuvälineitä, lapsille tarkoitettuja mukin ja ruokakulhon yhdistelmiä sekä take-away -mukeja.

Tällaisen astian käyttäminen tulisi lopettaa heti.

Euroopan komissio totesi viime vuoden lopulla, että bambua sisältävistä muoviastioista voi vapautua vaarallisia määriä esimerkiksi formaldehydiä.

Sama koskee muitakin kasvikuituja, joita komissio ei ole hyväksynyt käytettäväksi muoviastioissa, joissa muovi on kontaktissa elintarvikkeen kanssa. Esimerkiksi bambujauhon tai riisijauhon sekoittaminen muoviin ei ole EU:n alueella sallittua.

Suomen ruokavirasto linjasi puolestaan, että näiden tuotteiden maahantuonti ja myynti on lopetettava.

Haitallisia astioita on Ruokaviraston mukaan edelleen yleisesti myynnissä Euroopassa ja myös Suomessa. Kuluttaja-lehti löysi maaliskuun lopussa tekemässään pistokokeessa laittomia bambuastioita yli 20 kotimaisesta kaupasta.

”Mukaan otettavia take-away -kestomukeja on tyypillisesti myytävänä pienissä myymälöissä, jotka saattavat päätuotteenaan myydä jotakin aivan muuta”, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Virtanen.

Viraston tavoitteena on saada haitalliset astiat myynnistä kuluvan vuoden aikana.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Juttua korjattu 13.5.2021 klo 13:57: Muutettu otsikkoon bambumukien tilalle muovia sisältävien bambumukien.

Lue lisää

Kylmäpäisin lähetti maataloustukihakemuksen 16 sekuntia ennen määräaikaa – "Pienikin häiriö olisi voinut siirtää sen keskiviikon puolelle, jolloin tuista olisi leikattu prosentti"

Käräjäoikeus hylkäsi turkistarhaajan korvausvaatimuksen – yrittäjä vaati valtiolta satojatuhansia euroja, koska parvovirusohjeisus muuttui ja esti kettujen viennin Kiinaan

Lintuinfluenssa räjähtänyt käsiin Saksassa – viikossa tauti levinnyt kymmenille tiloille

Viime vuosi tuotti erinomaisen sieni- ja marjasadon, luonnonantimien myyntiarvo kasvoi lähes viidenneksellä