Kotimaa

Tunnistatko nämä koirasi oireet? – Koirien suu- ja iensairaudet jäävät helposti huomaamatta

Hammas- ja iensairauksilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia koiran terveyteen. Hampaiden säännöllinen puhdistus ja hoito ehkäisevät sairauksia.
Kari Salonen
Koiran suun ongelmista hälyttävät esimerkiksi lemmikin pahanhajuinen hengitys, verenvuoto ikenistä tai kipu syömisen aikana.

Monilla koirilla on hammas- ja ienongelmia, jotka jäävät omistajalta helposti huomaamatta.

"Huono hammashygienia voi heikentää merkittävästi koiran hyvinvointia esimerkiksi heikentämällä ruokahalua, aiheuttamalla energianpuutetta ja siten heikentämällä eläimen yleisvointia", kertoo eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta.

Ongelmista kielivät esimerkiksi lemmikin pahanhajuinen hengitys, verenvuoto ikenistä tai kipu syömisen aikana. Muita oireita voivat olla leukojen hinkkaaminen, suun kutina, hampaiden kalistelu ja lisääntynyt tai verinen sylki. Koira voi myös aristella ja käyttää pureskeluun suun toista puolta.

Vanbeselaeren mukaan ongelmien alku on useimmiten plakki, jota alkaa muodostua koiran hampaisiin syömisen jälkeen.

"Helposti hampaiden pintaan takertuva plakki sisältää pääasiassa bakteereja, ruokaa ja nesteitä. Bakteerit tuottavat happoja, jotka hyökkäävät hammaskiilteeseen ja voivat vahingoittaa koiran ikeniä. Ajan myötä plakki kovettuu, mineralisoituu ja muuttuu ruskehtavaksi hammaskiveksi", Vanbeselaere selittää.

Hammaskiven muodostuminen aiheuttaa ientulehdusta ja pahanhajuista hengitystä ja mahdollisesti myös suurempia ongelmia, kuten parodontiittia, eli hampaan kiinnityskudosten tulehdusta. Hoitamattomina sairaudet voivat johtaa koiran hampaiden menetykseen.

"Pahimmassa tapauksessa infektio voi levitä myös muualle elimistöön, kuten munuaisiin, keuhkoihin, sydämeen, maksaan tai niveliin", Vanbeselaere toteaa.

Miten hammassairauksia sitten voi ehkäistä? Ihanteellisessa tilanteessa koiran hampaat harjataan päivittäin.

"Koiran hampaat on pestävä koirille tarkoitetulla hammasharjalla, johon voi halutessaan lisätä koirille tarkoitettua hammastahnaa. Ihmisten hammastahnassa on fluoria, joten se ei sovi koirille", Vanbeselaere sanoo.

Samalla on hyvä käydä läpi ikenet ja koko suu.

"Tarkista, että hampaan pinta on puhdas ja ikenet näyttävät terveen vaaleanpunaisilta. Terve suu ei myöskään haise pahalle", Vanbeselaere ohjeistaa.

Hammasharjalla voi olla hankala päästä käsiksi joka hampaankoloon. Hampaita voikin hoitaa myös purutikuilla, jotka edistävät koiran syljeneritystä ja ehkäisevät plakin kehittymistä hammaskiveksi.

"Emme kuitenkaan suosittele purutikkuja esimerkiksi vanhemmille koirille, joilla on joko löysät hampaat tai jotka ovat jo menettäneet paljon hampaita", Vanbeselaere lisää.

Lue lisää

Moni koira joutuu eläinlääkäriin sairauden tai tapaturman vuoksi jo ensimmäisen elinvuotensa aikana – asiantuntijan mukaan syynä on usein koiranomistajien kokemattomuus

Eroavat parit kiistelevät koirista yhä useammin ja jopa käräjillä asti – "Paperit kuntoon, kun vielä rakastetaan ja hymyillään"

Tämän takia lemmikkiä ei saa ajella karvattomaksi edes kesäkuumalla – näillä vinkeillä eläimet pärjäävät helteelläkin

Laidun ei ole koiranlenkityspaikka – tautiriskejä niin karjalle kuin koiraperheelle