Kotimaa

"Avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty metsäpalovaroituksen aikana, ja piste" – maastopalot syttyvät nyt erityisen herkästi kuumuuden ja kuivuuden takia

Pirkanmaalla sammutettiin viime viikolla tiistaista torstaihin suurimmillaan yhdeksän hehtaarin laajuista maastopaloa Ikaalisissa.
Rami Marjamäki
Pirkanmaan pelastuslaitoksen Ikaalisten aluepaloaseman paloesimies Veli-Mikko Leinonen (kuvassa vasemmalla), Jarno Ylinen Parkanon vapaapalokunnasta sekä ylipalomies Juha Niinimäki sammuttivat laajaa maastopaloa Ikaalisissa viime viikolla.

Maastopalot leimahtavat nyt erityisen herkästi, varoittaa Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Ilpo Kuokkanen.

"Kuivuus on sitä luokkaa, että hyvin herkästi syttyy paloja. Erityisen tulenarka tilanne on maastopalojen osalta, kun vettä ei ole tullut pitkään aikaan", Kuokkanen toteaa.

Palomestari huomauttaa, että ihmisillä on useimmiten osuutta maastopalojen syttymisissä.

"Peräänkuuluttaisin huolellisuutta kaikilta. Älkää heitelkö tupakantumppeja maastoon. Avotulen tekeminen on ehdottomasti kielletty metsäpalovaroituksen aikana, ja piste", Kuokkanen painottaa.

Metsäpalovaroitus on ollut viime aikoina voimassa suurimmassa osassa maata.

"Tämän vuoden heinäkuussa maastopalojen määrä on ollut yli nelinkertainen vuoden takaiseen heinäkuuhun verrattuna", Hätäkeskuslaitoksen suunnittelupäällikkö Juha Viitaluoma kertoo.

Kun Hätäkeskuslaitos välitti pelastusviranomaisille 1.7.2020–15.7.2020 välisenä aikana 92 maastopalotehtävää, oli niitä tänä vuonna vastaavana ajanjaksona 412.

Savuhavaintoja oli viime vuonna vastaavana ajanjaksoja 53 ja tänä vuonna 101. Turvetuotantopaloja havaittiin viime vuonna heinäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla kaksi ja tänä vuonna 12.

"Maastopalojen määrään tänä kesänä ovat vaikuttaneet pitkään jatkuneet helteet, jotka ovat kuivattaneet maat. Kuivana aikana ja erityisesti tällaisena aikana, jolloin metsäpalovaroitus on voimassa, tulisi välttää kaikkea avotulentekoa", Viitaluoma sanoo.

Maastopaloja on havaittu viime viikkoina Suomen eri osissa. Eniten niitä on esiintynyt maan eteläisissä, läntisissä ja keskiosissa.

Pirkanmaalla sammutettiin viime viikolla tiistaista torstaihin suurimmillaan yhdeksän hehtaarin laajuista maastopaloa Ikaalisten kunnan pohjoisosissa.

"Savuntuotto maastosta löytyi palolennolla tiistaina iltapäivällä. Oli onnea matkassa, että palo havaittiin silloin. Muutoin palon laajuus ja tuhovoima olisi kasvanut vielä merkittävästi suuremmaksi", palomestari Kuokkanen arvioi.

Viime torstaina palo oli saatu hallintaan ja sen jälkivartiointivastuu siirtyi maanomistajan kontolle.

"Maanomistaja oli paikallisen metsästysseuran kanssa sopinut hoitavansa jälkivartiointia. Me pelastuslaitoksesta hoidimme sinne vettä, kalustoa, pumput ja letkut", paloa sammuttamassa ollut Pirkanmaan pelastuslaitoksen Ikaalisten aluepaloaseman paloesimies Veli-Mikko Leinonen kommentoi MT:lle.

Lue myös:

Viikonlopun aikana kotimaassa yli sata maastopaloa

Lue lisää

Palontorjunta on ilmastoteko

Läkähdyttävä helle rikkoi ennätyksiä – paikoitellen on mahdollisuus myös ennätyskuivalle kesälle

Vanha traktori on uuvuttava hellepäivän pätsi – Kopin lämpötila nousee helposti 50 asteeseen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon