Metsä

Viikonlopun aikana kotimaassa yli sata maastopaloa

Valtaosa maastopaloista oli kooltaan pieniä.
Rami Marjamäki
Ikaalisissa sammutettiin tiistaista torstaihin jopa yhdeksän hehtaarin laajuista maastopaloa. Palon epäillään alkaneen maan tasalle palaneesta laavusta.

Perjantain ja sunnuntai-alkuillan välissä pelastuslaitokselle tuli yli sata maastopaloon liittyvää tehtävää. Iltaviiteen mennessä hälytyksiä maastopaloista oli tullut jo 104. Valtaosassa paloista oli kyse pienistä maastopaloista. Keskisuuriksi hälytysten paloista luokiteltiin runsaat 20.

Turvetuotantoaluepaloja viikonloppuna havaittiin neljä: Perjantaina yksi, lauantaina kaksi ja sunnuntaina alkuiltaan mennessä yksi. Näistä paloista yksi oli keskisuuri ja loput pieniä.

Pitkittyneet helteet ovat monin paikoin kuivattaneet maaperän otolliseksi maastopaloille. Valtaosa paloista on kuitenkin ihmisen sytyttämiä, tavalla tai toisella.

Huolimattoman tulenkäsittelyn ja tupakantumppien luontoon heittämisen lisäksi paloja voi syttyä esimerkiksi maatalouskoneista tai muista ajoneuvoista tai työkoneista syntyneistä kipinöistä. Tulenteon ja kaiken mahdollisesti kipinöitä synnyttävän toiminnan kanssa onkin nyt syytä olla erityisen varovainen.

Metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa lähestulkoon koko Suomessa, lukuun ottamatta osia Lapista. Sunnuntaina Itä-Suomessa oli samanaikaisesti varoitus rajusta ukonilmasta, että metsäpalovaarasta.

Itä-Suomen yli pyyhkäisevä Riikka-rajuilma on tuonut mukanaan alueellisesti rankkaakin sadetta. Sadealueet ovat kuitenkin olleet melko paikallisia ja nopealiikkeisiä, joten jää nähtäväksi, tuovatko nekään pysyvämpää helpotusta maastopalouhkaan.

Lue lisää:

Rajut maastopalot raivoavat Länsi-Yhdysvalloissa ja Siperiassa

Eurajoella alkanut maastopalo tukahtui viljelijän ripeän toiminnan ansiosta – "En osannut ajatellakaan, että näin voisi käydä"

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kalajoen metsäpaloalueen leviämisvaara tällä hetkellä oleellisesti vähäisempi – Sääolosuhteiden vaikutus oleellinen

Palontorjunta on ilmastoteko

Suomessa syttynyt heinäkuussa jo lähes kuusinkertainen määrä maastopaloja viime vuoteen verrattuna

Kanadan länsiosaan julistettiin hätätila maastopalojen vuoksi – paloja riehuu myös Yhdysvalloissa