Kotimaa

Kysely: Maalaiset tyytyväisimpiä asuinpaikkaansa, pikkukaupunkien vetovoima kasvussa

Noin joka kolmas isoissa kaupungeissa asuvista haluaisi muuttaa maaseudulle tai pikkukaupunkiin, selviää Keskitien säätiön HybridiSuomi -kyselystä.
Kari Salonen
Maaseudulla asuvat suomalaiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä nykyiseen asuinympäristöönsä kuin kaupungeissa asuvat.

Maaseudulla asuvista suomalaisista 71 prosenttia haluaisi elää maalla elämäntilanteesta riippumatta, ilmenee Keskitien säätiön teettämästä HybridiSuomi -kyselystä.

Isoissa kaupungeissa asuvista tyytyväisiä nykyiseen elinympäristöönsä on 57 prosenttia ja pikkukaupungeissa asuvista 43 prosenttia.

Isojen kaupunkien keskustojen vetovoima on vähentynyt joulukuuhun 2020 verrattuna, jolloin kysely tehtiin edellisen kerran. Suurten kaupunkien keskustoissa haluaisi asua 11 prosenttia vastaajista, kun joulukuussa näin vastasi vielä 17 prosenttia. Pikkukaupunkien vetovoima on kasvanut eniten viime joulukuun jälkeen.

"Etätyön mahdollistama monipaikkainen elämä on tuonut lisää vaihtoehtoja asuinpaikan suhteen. Tämä näkyy selvästi tuloksissa", Keskitien säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Haavisto sanoo tiedotteessa.

Kyselyn vastaajista 44 prosenttia pitää itseään identiteetiltään kaupunkilaisena. Maalaisena itseään pitää 20 prosenttia ja hybridi-identiteettiä kantaa 31 prosenttia vastaajista. Noin 80 prosenttia suomalaisista asuu kaupungeissa.

Identiteetti muodostuu yli puolella vastaajista nykyisen asuinpaikan perusteella. Lapsuuden ja nuoruuden asuinpaikka muokkasi identiteettiä eniten vajaalla kolmanneksella vastaajista. Kakkosasunnon tai mökin sijainti ei juurikaan vaikuta vastausten perusteella identiteettiin.

HybridiSuomi -kysely tehtiin Bilendin M3 Research verkkopaneelissa kesäkuussa 2021. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi viestintätoimisto Pohjoisranta BCW. Siihen vastasi 1 000 suomalaista.

Kyselyn teettäjä Keskitien säätiö tukee tutkimus- ja kehityshankkeita, kulttuurihankkeita ja kansalaissopua edistävää toimintaa. Vuonna 1964 perustetun säätiön tarkoitus on edistää maaseudun ja asutuskeskusten väestöryhmien ymmärtämystä ja sovinnollista yhteistyötä. HybridiSuomi on Keskitien säätiön ylläpitämä foorumi keskustelulle monipaikkaisuudesta ja alueiden tasapainoisesta kehityksestä.

Lue myös:

Ihmiset haluavat muuttaa pois suurten kaupunkien keskustoista Saksassa

Lue lisää

Muutto käy, ja mökkikauppa

Muuttovoittoa keräsivät alkuvuonna eniten Tuusula, Järvenpää ja Kaarina – suurimmat häviäjät olivat Helsinki, Turku ja Vaasa, joihin muutetaan syksyllä opiskelemaan

"Muutto maalle on ollut vain hyvä asia" – Petteri "Peltsi" Peltola pakeni aamuruuhkia Helsingistä Mathildedaliin

En suostu luopumaan autoilusta