Kotimaa

Mies tuomittiin 80 päiväsakkoon ex-pääministeri Sipilän pahoinpitelystä

Tuomiossa otettiin myös kantaa poliitikkojen kokemaan niin sanottuun maalittamiseen.
Sipilä saapui oikeusistuntoon, mutta syytetty mies ei. Lehtikuva / Markku Ulander

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut miehen sakkoihin kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä. 38-vuotias mies tuomittiin 80 päiväsakkoon, mistä koituu maksettavaa hänen tuloillaan 480 euroa.

Oikeuden mukaan teon ainoa motiivi oli se, että mies tunnisti Sipilän poliitikoksi ja entiseksi pääministeriksi. Tuomiossa otettiin myös kantaa poliitikkojen kokemaan niin sanottuun maalittamiseen, joka on oikeuden mukaan erittäin moitittavaa ja jolle ei tule antaa jalansijaa Suomessa.

Käräjäoikeus käytti rangaistusta määrätessään koventamisperusteena miehen aiempaa rikostaustaa.

Sipilä oli 7. tammikuuta ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä, kun mies syyttäjän mukaan tunnisti Sipilän ja uhkasi tätä väkivallalla. Sitten mies lähti seuraamaan Sipilää, löi tätä nyrkillä selkään ja edelleen uhkasi väkivallalla, syyttäjä kertoi.

Syyttäjän mukaan mies poistui tilanteesta sen jälkeen, kun kuuli puhelimessa puhuneen Sipilän sanovan, että paikalle tulisi kutsua poliisit.

Sipilä saapui oikeusistuntoon, mutta syytetty mies ei. Oikeudessa Sipilä kertoi olleensa puhelimessa ja odottaneensa liikennevaloissa, kun epäilty käveli päin punaisia ja tuli hänen luokseen.

"Hän (syytetty) puhui turpaan antamisesta. Ajattelin, että vältän tilanteen, kun lähden rauhallisesti pois. Hän sitten lähti perään, löi nyrkillä selkään ja sanoi, että nyt tulee kunnolla turpiin. Silloin sanoin puhelimessa olleelle, että tämä ei taida nyt jättää rauhaan, kutsu poliisit", Sipilä kertoi.

"Ajattelin, että saisin hänet sillä poistumaan paikalta ja olemaan toteuttamatta uhkaustaan. Hän vielä vähän aikaa seurasi, mutta lähti sitten pois."

Syytetty on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä pahoinpitelyyn, mutta on myöntänyt "taputtaneensa" Sipilää selkäpuolelle tai olkapäälle.

Sipilän mukaan hänelle ei tullut vammoja, joiden takia olisi käynyt lääkärissä.

"Lyöntikohta vähän punoitti, mutta ei ole sen kummempia vammoja", Sipilä kertoi.

Sipilä sanoi ottaneensa miehen uhkailun tosissaan, koska tämä oli jo kertaalleen lyönyt häntä.

"Se (lyönti) tuli yllättäen, kun en havainnut hänen lähteneen perään. Hän sitten kumautti selkään. Ehkä siinä uhkaavinta oli se, että hän uhkaili jatkaa."

Sipilä kuvasi syytetyn lyönnissä olleen sen verran voimaa, että "tämän kokoinen mies horjahti".

"Selvästi se nyrkki kumahti selkään ja siinä pikkuisen tasapaino horjahti, mutta ei nyt voi mistään pieksämisestä puhua, kun kerran lyötiin nyrkillä selkään", Sipilä sanoi.

Esitutkinnassa teolle ei selvinnyt mitään erityistä syytä, vaan mies toimi poliisin mukaan ilmeisesti hetken mielijohteesta.

"Hän on tunnistanut tämän kansanedustajan ja ilmeisesti hetken mielijohteesta kohdistanut tähän tämän teon", tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo sanoi helmikuussa esitutkinnan valmistuttua.

Vuonna 2011 eduskuntaan noussut Sipilä toimi pääministerinä vuosina 2015–2019.

Lue lisää

Eduskunta kokoontuu ilman koronarajoituksia

Yhteensä 168 kansanedustajaa ilmoittanut saaneensa kaksi koronarokotusta, lisäksi tiedossa muutama yhden piikin saanut

Arvonnousuvero tukkii verotuksen porsaanreikiä

Eduskunta pyrkii avaamaan toimintaansa lokakuun puolivälissä