Kotimaa

Tässä pelissä jahdataan maastossa rajapyykkejä ja merkitään niitä kartalle – pelaajat ovat löytäneet jo yli 15 000 pyykkiä

Maanmittauslaitoksen Pyykkijahti-pelissä etsitään ja merkitään kartalle rajapyykkien sijainteja.
Kari Lindholm
Syksyn aikana Maanmittauslaitoksen työntekijät myös käyvät mittaamassa tarkemmilla GPS-laitteilla pyykkejä, ja saatuja koordinaatteja verrataan Pyykkijahti-pelaajien tekemiin mittauksiin. Arkistokuva.

Kuluneena kesänä Maanmittauslaitos lähti kokeilemaan, voisiko pyykkien sijaintia kartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla.

Suomessa on noin 13 miljoonaa rajapyykkiä, joista jopa 3 miljoonan sijaintitarkkuus kartalla heittää. Kartan merkinnän ja todellisen sijainnin ero voi olla pahimmillaan kymmeniä metrejä.

Pyykkijahdissa kokeillaan, voidaanko rajapyykkien sijaintia Maanmittauslaitoksen rekisterikartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla. Pisteitä kerätään bongaamalla peliin merkittyjä rajapyykkejä ja mittaamalla niiden sijainti. Erityisen suuri hyöty on siitä, kun sama pyykki bongataan useamman kerran. Pelissä jo kertaalleen merkityt pyykit näkyvät punaisena.

Syyskuun alkuun mennessä Pyykkijahtiin oli rekisteröitynyt jo liki 4 000 käyttäjää ja aktiivisia pelaajia eli vähintään yhden bongauksen tehneitä oli yli 2 000.

Kesän aikana pelissä tehtiin yhteensä peräti 15 892 merkintää. Näistä 88 prosenttia on pyykkien bongauksia eli löydettyjä rajapyykkejä, 12 prosenttia taas kadonneeksi merkittyjä pyykkejä. Noin 1 500 pyykkiä on mitattu useammin kuin kerran.

Pelin lanseerausvaiheessa pelaajia aktivoitiin palkitsemalla paras pelaaja pienellä lahjakortilla. Kampanja oli käynnissä kesä–elokuun aikana yhteensä 10 viikkoa.

Parhaan pelaajan pistemäärä vaihteli viikoittain 22 ja 115 pisteen välillä. Aktiivisimmat pelaajat bongasivat tyypillisesti viikon aikana siis useita kymmeniä pyykkejä.

Rajapyykki osoittaa luonnossa kiinteistön rajan paikan. Pyykkien tyyppi vaihtelee maaston ja ennen kaikkea pyykin rakennusajankohdan mukaan.

Pyykki voi olla numerokaiverruksella varustettu luonnonkivi, kivimuodostelma, betonista valettu, puinen tolppa tai metallinen putki.

Pyykkien löytäminen osoittautui maanmittauslaitoksen mukaan monessa tilanteessa hankalaksi.

Joskus kyse voi olla siitä, että pyykki on niin hyvin maastoutunut, mutta vuosikymmenten tai peräti -satojen aikana pyykkejä on voinut myös kadota.

Katoamisilmoituksen tekemisestä tehtiin helpompaa ja samalla lisättiin myös mahdollisuus jättää tarkempi kommentti kadonneesta pyykistä.

Pyykkijahdin pelaaminen jatkuu edelleen.

Yksi tärkeimmistä Pyykkijahdissa testattavista asioista on, miten hyvin kännykän paikannus voi riittää sijainnin tarkentamiseen. Maanmittauslaitoksen mukaan kännyköiden mittaustarkkuus vaihtelee.

Perusidea Pyykkijahti-kokeilussa on, että mitä useampi mittaus samalta pyykiltä saadaan, sitä tarkemmin pyykin todellinen sijainti voidaan saada selville.

Kerätyn aineiston tarkempi analysointi on alkanut ja tulokset on tarkoitus koota yhteen tieteelliseksi julkaisuksi.

Lue lisää

Aarre: Tiedätkö, kenen vastuulla on pitää metsätilan rajalinjat auki, entä kenelle kuuluu rajojen etsintä?

Lomamökkien kauppa kävi kuumana alkuvuonna, kasvua viime vuoteen yli 40 prosenttia

Aarre: Monet vanhoista rajamerkeistä ovat yhä käytössä – vuosisatojen mittaan rajalinjat ovat aiheuttaneet lukuisia riitoja

Paikallisen tiekunnan edustaja ihmetteli metsänomistajan vaatimusta siirtää tieoikeus vanhalta tieltä uudelle keskeneräiselle tienpätkälle – vaatimus hylättiin