Kotimaa

Laajakaistatukilakiin tulossa muutoksia: Jatkossa rahoitusta myönnetään vain kiinteiden yhteyksien rakentamiseen

Lakiin tulevat muutokset ovat EU:n edellyttämiä.
Jarkko Sirkiä
Laajakaistayhteyksien latausnopeuden on oltava vähintään 300 megabittiä sekunnissa ja lähetysnopeuden vähintään 100 megabittiä sekunnissa.

Hallitus antoi eduskunnalle eilen torstaina lakiesityksen, jolla laajakaistarakentamisen tukea koskevaa lakia muutettaisiin, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö tiedotteessaan. Lakiesityksen mukaan tukea voitaisiin jatkossa myöntää vain kiinteiden yhteyksien rakentamiseen.

Laajakaistatukiohjelmassa sovelletaan Euroopan komission yleistä ryhmäpoikkeusasetusta, johon tehdyt muutokset astuivat voimaan 3.8.2021. Kansallisesti muutokset on saatettava voimaan viimeistään 3.2.2022.

Muutetussa asetuksessa on aiemmasta poiketen erilliset kriteerit kiinteiden ja langattomien verkkojen tukemiselle. Asetuksen mukaan 5G-verkkoja ei voida tukea alueilla, joilla on jo 4G- tai 5G-verkkoja. Suomessa 4G-verkkojen peitto kattaa 99,9 prosenttia väestöstä, joten 5G-verkkojen rakentamista ei voida jatkossa tukea.

Asetuksen mukaan tuettavien nopeiden laajakaistayhteyksien latausnopeuden on oltava vähintään 300 megabittiä sekunnissa ja lähetysnopeuden vähintään 100 megabittiä sekunnissa. Tukikelpoisen yhteyden vähimmäisnopeudesta säädetään valtioneuvoston asetuksella.

Lue lisää

5G yhteys on maalla niin hatara, että joudun lähtemään sen perässä ongelle

Maaseudun laajakaistainvestointien haku on avautunut – nopeusvaatimus on nousemassa lähiaikoina

Yle uutiset: Savon Kuidun kauppa toteutumassa – kaikki omistajakunnat ovat hyväksyneet yhtiön myynnin

Suora lähetys – EU:n elvytyksen jako alkaa: rahaa tulossa muun muassa valokuituun, öljylämmityksestä luopumiseen, biokaasuun, autojen hankintatukeen ja peltojen kipsitykseen