Kotimaa

HS-gallup: Kokoomus suosituin puolue eurovaaleissa, perussuomalaiset toisena

Viiden vuoden takaisiin eurovaaleihin verrattuna suurin voittaja olisi vihreät ja suurin häviäjä keskusta.
Petteri Orpon johtaman kokoomuksen kannatus on HS:n ennusteen mukaan 20,1 prosenttia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kokoomus on Suomen suosituin puolue eurovaaleissa, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä gallupista. Toiseksi eniten kannatusta on perussuomalaisilla ja kolmanneksi eniten SDP:llä.

Kokoomuksen kannatus on HS:n ennusteen mukaan 20,1 prosenttia, perussuomalaisten 16,3 prosenttia ja SDP:n 15,5 prosenttia.

Keskustaa kannattaa ennusteen mukaan 13,5 prosenttia, vihreitä 13 prosenttia ja vasemmistoa 8,3 prosenttia äänestäjistä. RKP:n kannatus on 6,8 prosenttia ja kristillisdemokraattien viisi prosenttia.

Viiden vuoden takaisiin eurovaaleihin verrattuna suurin voittaja olisi vihreät ja suurin häviäjä keskusta. Vihreät on Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn perusteella saamassa niukasti toisen paikan Euroopan parlamentissa ja keskusta menettämässä kolmannen paikkansa.

Muiden puolueiden paikkamäärät pysyisivät ennallaan. Suomesta valitaan parlamenttiin kolmetoista edustajaa.

Tutkimusta varten haastateltiin reilua 2 000 ihmistä 6.–18. toukokuuta. Puoluekannatusarvio on laadittu tarkastelemalla sekä haastatteluissa saatuja vastauksia että vaalitilastoja viime eduskuntavaaleista.

Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT-kysely: Joka kolmas viljelijä uskoo hallituksen pystyvän myönteisiin muutoksiin maataloudessa

Brysselin viikkokatsaus

HS: Erityisesti hiertää talous – keskustan kannattajat suhtautuvat hallitukseen kielteisemmin kuin SDP:n, vihreiden tai vasemmiston