POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Kotimaa

Pituutta kannattaa seurata myös koulu- ja armeija-aikojen jälkeen – lyhentyminen voi kertoa huonosti tunnetusta kansansairaudesta

Silloin kun aikuiselta kysyy hänen pituuttaan, miehet kertovat yleensä armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa.
Kimmo Haimi
Nikamamurtuman seurauksena kävelyasento voi muuttua kumaraksi. Käytännössä kumara asento tarkoittaa myös sitä, että hengittäminen ja kävely on vaikeaa ja myös tasapainon ylläpito on haasteellista. Kuvituskuva.

Suomen Luustoliitto kannustaa seuraamaan pituutta myös aikuisiällä. Pituuden lyheneminen aikuisiällä voi kertoa huonosti tunnetusta kansansairaudesta eli osteoporoosista.

Luustoliiton mukaan silloin kun aikuiselta kysyy hänen pituuttaan, miehet kertovat yleensä armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa.

Aikuisen kannattaisi kuitenkin seurata omaa pituuttaan. Jos pituus on nimittäin lyhentynyt viisi senttiä tai jopa enemmän, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamien murtumista.

Toinen harhaluulo liittyy nikamamurtuman näkyvyyteen. Monet suomalaiset nimittäin uskovat, että tuon nikamamurtuman yleensä huomaa. Luustoliitto korostaa, että asia ei kuitenkaan aina ole näin. Monella nikamamurtuma voi olla oireeton tai se voi ilmetä äkillisenä ja ohimenevänä selkäkipuna, jota moni luulee noidannuoleksi.

Luustoliitto huomauttaa, että yksi nikamamurtuma lisää riskiä seuraaviin murtumiin, vaikka monet kuvittelevat, ettei oireettomasta murtumasta tarvitse välittää. Lisäksi uudet murtumat ovat tavallisesti aiempaa vaikeampia.

Nikamamurtuman seurauksena kävelyasento voi muuttua kumaraksi. Käytännössä kumara asento tarkoittaa myös sitä, että hengittäminen ja kävely on vaikeaa ja myös tasapainon ylläpito on haasteellista. Toisaalta selkä saattaa olla kipeä lähes aina ja yksinkertaistenkin kotiaskareiden teko voi olla mahdotonta.

Osteoporoosi on huonosti tunnettu kansansairaus, jota sairastaa 400 000 suomalaista. Luuston haurastumisesta johtuvia murtumia todetaan meillä jopa 40 000 kappaletta vuosittain.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiedätkö oikean pituutesi? Selkänikaman murtuma voi olla kivuton mutta haitallinen

Tasatyönnöillä ei enää hiihdetä perinteistä - FIS lyhensi sauvaa

Ruotsalaistutkimus epäilee maitoa