
Unohteletko jatkuvasti asioita? Tämä terveysmarja voi olla ratkaisu muistin virkistämiseen
Tutkimuksessa lumeryhmään verrattuna mustikkaa nauttineiden verisuonet laajenivat merkitsevästi ja verenpaine laski.
Kognitiotesteissä mustikansyöjät selviytyivät paremmin esimerkiksi muistitehtävissä, vaikka aivojen verenkierrossa ei selviä muutoksia havaittukaan. Kuva: Timo FilpusMustikka on varsinaisen terveysmarjan maineessa. Vitamiinien lisäksi mustikoissa on paljon polyfenoleja, etenkin antosyaniineja, joista johtuu mustikoiden tumman sininen väri.
Mustikoiden syönnin on todettu vaikuttavan verisuoniin ja aivoihin parantaen kognitiota eli tarkkaavaisuutta, havaitsemista, tiedonkäsittelyä ja muistamista. Sen katsotaan olevan marjan sisältämien antosyaniinien ansiota.
Lontoon Kings Collegessa haluttiin selvittää, välittyvätkö nämä suotuisat vaikutukset aivojen verenkierron lisääntymisellä vai kenties suolen mikrobiston kautta. Vastaus taitaa olla verenkierron, ei suolen.
Tutkimus toteutettiin kaikkien tieteen sääntöjen mukaisesti kaksoissokkoutettuna lumekontrolloituna vertailuna. Koehenkilöinä oli 65–80-vuotiaita, joista puolet nautti mustikkajauheesta tehtyä juomaa, toinen puoli samankaltaista lumejuomaa, joka ei sisältänyt mustikkaa.
Sokkoutus tarkoitti sitä, että koehenkilöt eivätkä tutkijat tienneet, kuka sai mustikoita, kuka ei. Päivittäinen annos vastasi noin 180 grammaa mustikoita ja sisälsi arviolta 300 milligrammaa antosyaniineja. Koe jatkui kolmen kuukauden ajan. Seurannassa mitattiin verisuonten laajenemista ja jäykkyyttä, verenpainetta, tehtiin kognitiotestejä ja analysoitiin suolen bakteereita.
Antosyaniineja on paitsi mustikoissa myös muissa marjoissa ja tummissa kasviksissa. Kuva: Jarno MelaLumeryhmään verrattuna mustikkaa nauttineiden verisuonet laajenivat merkitsevästi ja verenpaine laski. Myös kognitiotesteissä mustikansyöjät selviytyivät paremmin esimerkiksi muistitehtävissä, vaikka aivojen verenkierrossa ei selviä muutoksia havaittukaan. Myöskään suolistomikrobeissa ei nähty eroja ryhmien välillä.
Antosyaniineja on paitsi mustikoissa myös muissa marjoissa ja tummissa kasviksissa. Niiden tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta, mutta muutokset verisuonissa voisivat välittyä typpioksidin kautta.
Kun kaivat pakastimestasi säännöllisesti reilun kourallisen mustikoita aamupuuroon, saatat muistaa lukeneesi, miksi se on terveellistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









