Nokkonen on villiä herkkua
Polttiaiskarvoistaan huolimatta nokkonen on vallan mainio ravintokasvi. Keväällä nuoret kasvit ovat parhaimmillaan. Kasvustosta voi satoa kerätä koko kesän ajan, kunhan leikkaa vanhat versot alas ja korjaa talteen uusia versoja.
Katariina Vuori käsittelee uudessa keittokirjassaan nokkosen ravintokäyttöä ja talteenottoa seikkaperäisesti. Ruokaohjeiden ohella Vuori kertoo myös nokkosen muusta hyödyntämisestä, kuten jo kivikaudella alkaneesta tekstiilikäytöstä.
Nokkosessa on runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja. Kovin runsastyppisiltä kasvupaikoilta sitä ei kannata ruuaksi kerätä, sillä nokkosella on taipumus kerätä nitraattia, jos siihen on maaperässä mahdollisuus.
Vuori esittelee kuutisenkymmentä reseptiä nokkospastoista jäätelöön. Nokkosfetapiirakka on yksi omistakin suosikeistani. Ja mikä onkaan suomalaisempaa kuin sipaista karjalanpiirakoiden päälle nokkosmunavoita?
Varsinkin nokkosella ryyditettyihin keittoihin Vuori tuo kiinnostavia lähestymisiä käyttäen kasvia niin herne- kuin tomaattikeittoonkin. Maukas pestokin nokkosista syntyy. Myös nokkosen siemenet kelpaavat ravinnoksi.
Nokkoseen kannattaa ehdottomasti tutustua syöntimielessä, jos siihen on tähän asti suhtautunut viheliäisenä rikkaruohona. Vuoren kirja luotsaa monipuolisesti nokkospöheikön hyödyntämiseen.
Maikki Kulmala
Katariina Vuori: Nokkonen. Herkkuja ja
hyvinvointia suomalaisesta superkasvista. 176 sivua. Atena.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
