Onko makeutusaine terveellisempää kuin aito sokeri? Kevytjuoma voi jopa lihottaa
Makeutusaineet vaikuttavat aineenvaihduntaan suolen mikrobiston kautta. Ne vaikuttavat eri ihmisiin eri tavoin.Keinotekoisia makeutusaineita on tarjolla monissa juomissa ja elintarvikkeissa ihmisille, jotka haluavat välttää sokerista koituvia terveyshaittoja. Ne tarjoavat kaivattua makeutta, vaikka ovat kalorittomia. Lisäksi niiden kuvitellaan sujahtavan läpi suolen imeytymättä elimistöön ja vaikuttamatta aineenvaihduntaan. Näin ei sittenkään taida olla. Cell-tiedelehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että ne muuttavat suolen bakteereita ja ainakin osa makeutusaineista muuntaa bakteereiden välityksellä sokeritasapainoa.
Israelin Weizmann-instituutissa valittiin koehenkilöiksi joukko terveitä aikuisia, jotka eivät olleet käyttäneet ainakaan puoleen vuoteen mitään keinotekoisia makeutusaineita. Tarkoitus oli tutkia, miten yleisimmät makeutusaineet vaikuttavat suolen mikrobistoon ja aineenvaihduntaan.
Koeryhmät söivät kahden viikon ajan tavanomaisia annoksia joko sakariinia, sukraloosia, aspartaamia tai steviaa eli yleisimmin käytettyjä makeuttajia. Verrokkina oli myös lumeryhmä. Osallistujien suolimikrobien muutoksia seurattiin, kuten myös niiden erittämiä aineita veressä. Mahdollisia muutoksia sokeriaineenvaihdunnassa testattiin sokerirasituskokeella, joka on tuttu testi diabeteksen tunnistamisessa.
Jokainen neljästä makeuttajasta muutti suolen bakteerivalikoimaa, mikä näkyi verianalyyseissakin. Sakariini ja sukraloosi vaikuttivat myös yllättäen glukoosin aineenvaihduntaan, sillä sokerirasituskokeissa todettiin sokeritaudille ominaisia muutoksia.
Makeuttamaton aine taitaa sittenkin olla turvallisin.
Kun tutkijat siirsivät koehenkilöiden ulostebakteereita hiiriin, niiden sokeriaineenvaihdunnassa todettiin vastaavia muutoksia. Näin pyrittiin todistamaan, että aineenvaihdunnan muutokset olivat bakteerien välittämiä.
Tuloksissa oli suuria henkilökohtaisia eroja. Se saattaa selittää hyvin vaihtelevia tuloksia makeutusaineista aiemmissa tutkimuksissa. Joitakin esimerkiksi kevytjuomat vastoin odotuksia lihottavat.
On hyvä muistaa, että makeuttajia on käytössä pitkälti toistakymmentä, joten tuloksia ei voi yleistää. Pitemmän ajan vaikutuksistakaan ei ole tietoa. Sitäpaitsi terveysviranomaiset ovat todenneet ne turvallisiksi ja hyväksyneet laajan käytön elintarvikkeissa ja juomissa.
Makeuttamaton tuote taitaa silti olla turvallisin, käyttipä sitten sokeria tai muita makeutusaineita.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





