Maatalous

MTK:n Marttila: Maatalouden kannattavuuskriisi korjataan markkinoilla – "Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että valtio pelastaa ja kaikki jatkuu ennallaan"

"Koko suomalainen ruokajärjestelmä voi kärsiä rajusti, jos vyöry päästetään nyt liikkeelle", MTK:n puheenjohtaja varoittaa.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistuttaa, että viimeaikaisten maatalouden kustannusten nousun taustalla jyllää yhä pidemmän aikavälin kannattavuuskriisi. Toimenpiteitä on siksi tehtävä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan maatalouden kannattavuuskriisi on korjattava markkinoilla.

"Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että valtio pelastaa ja kaikki jatkuu ennallaan."

Marttilan mukaan tukipolitiikan keinot ovat todella vähäisiä.

"Lähiviikkojen aikana on tärkeää huolehtia tilojen toiminnan rahoittamisesta. Kun mennään eteenpäin, pitää markkinoilta saada lisää euroja", Marttila painottaa.

Maataloustuottajat, kauppa ja elintarviketeollisuus kokoontuivat eilen perjantaina etsimään ratkaisuja maataloustuotannon kannattavuuskriisiin. Kokouksen oli kutsunut koolle maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Marttilan mukaan kokous herätti toivonkipinän. Tilanne on kuitenkin yhä vakava.

"Tilannekuva on kaikilla selkeä. Koko suomalainen ruokajärjestelmä voi kärsiä rajusti, jos vyöry päästetään nyt liikkeelle."

Erityiskiitokset hän antaa kokouksessa puheenvuorot pitäneille sianlihan- ja maidontuottajille, jotka kertoivat miltä kannattavuuskriisi näyttää todellisuudessa tiloilla.

"Todella avartavat puheenvuorot."

MTK esitti aiemmin tällä viikolla elintarvikelain muuttamista tuottajien kannattavuuden parantamiseksi.

Päivittäistavarakaupan tulisi etujärjestön mielestä säätää maataloustuotteiden hinnoittelujaksoihin kahden kuukauden enimmäisaika.

Myös eiliseen kriisikokoukseen osallistuneilta tuli Lepän mukaan vahva viesti siitä, että sopimusmenettelyjä tulisi joustavoittaa.

"Jos ei muu auta, niin kirjataan lakiin tiukat ehdot ruokamarkkinoiden sopimuskulttuurista. Valtiovalta on sitoutunut siihen, että he pistävät perälaudan, jos ei homma ala toimimaan", Marttila sanoo.

Päästäänkö sopimuksista yksimielisyyteen alan toimijoiden kesken vai tarvitaanko asian muuttamiseksi lainsäätäjää?

"Sen näyttävät lähiajat", Marttila sanoo.

Hän ei kiistä sopimusten pitkäaikaisuuden ja suunnitelmallisuuden hyötyjä. Olennaista olisi kuitenkin se, että sopimukset ohjaisivat tuottajia nykyistä enemmän kumppanuuteen ja yhteistyöhön.

"Maailma on syklinen ja muutoksia voi tulla nopeasti."

Viimeaikaisten kustannusten nousun taustalla on yhä pidemmän aikavälin kannattavuuskriisi, Marttila muistuttaa.

"Nyt syöksyttiin rahoituskriisiin, kun tilanne oli täysin kestämätön jo aiemmin."

Perusongelma on Marttilan mukaan se, että kestävän ruuantuotannon hintalappu jää tuottajan harteille.

"Kaikkien tulee tehdä osuutensa, mukaan lukien kuluttajat. Uskon, että suomalaiset ovat valmiita kantamaan oman osuutensa ruuantuotannon kestävämmästä tulevaisuudesta, jos vaihtoehtona on tuoda ruokaa muualta, jossa se on tuotettu alemmilla normeilla."

Marttilan mukaan maatalouden kannattavuuskriisi tulee leviämään eurooppalaiseksi ja jopa maailmanlaajuiseksi kriisiksi. Siksi oman maan ruokajärjestelmän pystyssä pysymisestä tulee huolehtia.

"Kaikki merkit ovat olemassa. Elämme vaarallisia aikoja koko maapallolla."

Lue myös:

Maatalouden kriisikokous venähti pitkälle iltaan, kauppa ja teollisuus valmiita joustamaan tuottajasopimuksista – Leppä: "Tiloille tarvitaan lisää euroja"

MTK esittää kaupan kilpailutuksiin elintarvikemarkkinalain muutosta

Kauppa on valmis keskusteluun – tuottajien kannattavuusongelmat ovat yhteisellä pöydällä perjantaina

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Wikberg romuttaisi tuottajien pitkät ennakkosopimukset: "Järjestelmä ei ole tuottajan kannalta tasapainoinen ja reilu"

Lue lisää

Valion Annikka Hurme lopettaisi näennäisviljelyn ja siirtyisi kohti pitkäjänteistä ruokapolitiikkaa

Vain puolet Järvi-Suomen maatiloista pystyy enää maksamaan kaikki laskut ajallaan, MTK:n alueellinen kysely kertoo

Maatalouden kriisikokous venähti pitkälle iltaan, kauppa ja teollisuus valmiita joustamaan tuottajasopimuksista – Leppä: "Tiloille tarvitaan lisää euroja"

Automaattinen suojelu hämmästyttää luonnonsuojelulain esitysluonnoksessa – MTK: Lakiesitys on juridisesti kelvoton