Politiikka

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Wikberg romuttaisi tuottajien pitkät ennakkosopimukset: "Järjestelmä ei ole tuottajan kannalta tasapainoinen ja reilu"

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg tyrmää tuottajien pitkät ennakkosopimukset. Neuvottelut asian korjaamiseksi ovat käynnistymässä.
Sanne Katainen
Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg uskoo, että vuoden päästä tuottajat voisivat saada jo reilumpia sopimuksia.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg pitää historian jäänteenä ja tuottajan kannalta epäreiluna järjestelmää, jossa tuottaja sitoutuu pitkiin ennakkosopimuksiin elintarvikeketjussa.

”Keskeisistä kaupan ehdoista, kuten hinnoista sopiminen varhaisessa vaiheessa ei tee järjestelmästä tuottajan kannalta tasapainoista ja reilua. Nykymaailmaan ei enää kuulu, että esimerkiksi tuottajahinta pitää ilmoittaa, vaikka tietoa tuotantokustannuksista ja muista hinnanmuodostukseen vaikuttavista seikoista ei ole. Tämä pitää nyt ottaa tarkastelun kohteeksi.”

Ruuantuottajien ahdinkoa syventäneet pitkät sopimuskaudet ovat suurennuslasin alla, kun eri osapuolet istuvat tänä syksynä pohtimaan uutta sopimusmallia.

Vielä tälle syksylle helpotusta ei ole luvassa, mutta vuoden päästä tilanne voi olla jo toinen.

Wikberg sanoo, että pikavoittoja ei neuvotteluissa ole luvassa kenellekään. Asia on kuitenkin alan tärkeimpiä kysymyksiä, joten ratkaisua haetaan tosissaan "yhdessä kentän kanssa".

”Asiaan liittyy monia tahoja, joten asiassa pitää edetä palanen kerrallaan. Ensi syksylle voitaisiin saada joitain palasia ratkaistua, jos kaikilla osapuolilla riittää neuvotteluissa hyvää tahtoa. Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö näin olisi.”

Wikberg näkee, että alan sopimuskulttuuri laahaa nyt historiassa, kun samaan aikaan kauppa ja liike-elämä kehittyvät.

Vuoden alussa S-ryhmä järjesti ensimmäisen kerran sähköisen tarjouskilpailun avomaavihannes- ja juurestuottajille sekä perunantuottajille. Asiasta kerrottiin Maaseudun Tulevaisuudessa (15.1.).

MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen totesi Maaseudun Tulevaisuudessa (4.10), että tarjouskilpailu on nyt polkenut perunan tuottajahinnan alimmilleen 10 vuoteen. Hinta-ale näkyy hänen mukaansa myös kasvismarkkinoilla.

Wikberg sanoo, että itse hinnoitteluun eivät viranomaiset voi puuttua.

Hän sanoo tuottajan neuvotteluvaran olevan kiinni muun muassa tilan koosta, mitä siellä tuotetaan ja onko tarjolla on jotain neuvotteluvaltteja.

”Perunassa se voisi olla esimerkiksi jokin erityislajike. Tuottajan neuvotteluasemaa parantaa, jos tuotantoa on kysyntään nähden niukasti.”

Lue lisää:

Ikävä yllätys avomaavihannestuottajille – S-ryhmä kilpailuttaa tuotteita sähköisesti ja sitoo hinnan vuodeksi eteenpäin

Perunan tuottajahinta painui pohjalle, sato jää 5 prosenttia normaalista

Yara teki perjantaina 69 euron korotuksen, lannoitteiden hinnat nyt 2,5-kertaiset verrattuna runsaan vuoden takaiseen avaushintaan

MTK:n Wallin vihreille: "Tärkeintä on nyt pitää huoli ruuantuotannon edellytyksistä, jotta ilmastotoimiin voidaan ryhtyä"

Lue lisää

Kauppa: "Ruokaketjun kaikkien osien pitää olla kannattavia" – Alan toimijat miettivät nyt, tarvitaanko sopimuksiin kriisipykälä, alalle joku uusi mekanismi vai jotakin muuta

Yliö: Se, joka haukkuu suomalaisen ruuan tuottajaa, ei tunne historiaa

Suomalaisen ruuan kaipuu

Ovatko tuottajasopimukset hyvän kauppatavan mukaisia? Pitkät hinnoittelujaksot joutuvat nyt selvitykseen