Ruoka

MTK esittää kaupan kilpailutuksiin elintarvikemarkkinalain muutosta

Maataloustuotteissa päivittäistavarakaupan hinnoittelujakson enimmäisajaksi tulisi etujärjestön mukaan säätää kahden kuukauden enimmäisaika.
Kari Salonen
S-ryhmä kilpailutti tuottajilla viime talvena varastokauden perunoiden, juuresten ja sipulien hankinnat. Nyt sato on valmistunut.

MTK esittää keskiviikkona joukon ratkaisuja maatalouden kannattavuuskriisin ratkaisuiksi sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. Etujärjestö vaatii kannanotossaan maatalousyrittäjälle suurempaa osuutta ruokamarkkinoiden rahavirroista.

Tuotantopanosten kallistuttua yli 10 prosentilla sekä heikon sadon yhteisvaikutuksena tuottajien yrittäjätulo alenee MTK:n laskelmien mukaan viidenneksellä.

MTK esittää pitkän aikavälin korjaavana toimenpiteenä tuottajien kannattavuuskriisiin ja maataloustuotteiden hinnoitteluun kilpailutuksissa elintarvikemarkkinalain muuttamista: päivittäistavarakaupan hinnoittelujakson enimmäisajaksi säädetään maataloustuotteille kaksi kuukautta.

Lisäksi kilpailuttaminen saisi tapahtua aikaisintaan kaksi kuukautta ennen hinnoittelujakson alkamista.

Lyhyen aikavälin toimenpiteinä etujärjestö MTK esittää tilojen lainoille uudelleenjärjestelyjä pankeissa, maksuvalmiuslainoja Makeran takauksella, valtion tukien maksatusten nopeuttamista sekä suoria kriisitukia maatiloille.

Tiedotustilaisuudessa aamukymmeneltä puheenvuoron pitävät puheenjohtaja Juha Marttila sekä maatalousjohtaja Johan Åberg.

MTK on laittanut askelmerkit myös kaupan keskusliikkeiden kanssa käytäville neuvotteluille: alkuvuoden valikoima- ja hintajaksossa on onnistuttava.

Kaupan osto- ja hankintapuitesopimukset eivät tällä hetkellä mahdollista hinnan muuttamista kesken sopimuskauden. Alkutuottajilla on suorat sopimukset kaupan kanssa koskien vihanneksia, muut tuotteet myydään yleensä teollisuuden kautta.

Kaupan ja teollisuuden väliset pitkät toimitusjaksot heikentävät myös tuottajien asemaa. Teollisuus ei nosta hintojaan, koska heidän pitkät sopimuksensa kaupan kanssa eivät jousta.

Yllä kerrottu tilanne on johtanut siihen, että maatalouden kannattavuus on heikko. Tänä vuonna haasteellisen kasvukauden jälkeen ja tuotantopanosten yllättävän ja jyrkän hinnannousun jälkeen maatalousyrittäjät ovat kriisissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Ihan höpö höpöä, ettei suomalainen siipikarjanliha kelpaa" – puolalaista kanaa käyttävä KFC neuvottelee isojen kotimaisten lihatalojen kanssa, kertoo ketjun suomalaispomo

Jesse Markinin bravuuriruoka on pyttipannu, jonka pitää olla tulista, mutta Tavastialla Markinin nimikkomenussa kastetaan risottopalloja tuliseen dippiin

Limsapullosta kakkupakkaus – Fazer alkaa valmistaa kakkurasiansa kierrätysmuovista

Söin täällä: Sinappijäätelöä pihvin päällä ja risotossa kokonainen kantarelli – Kuopion Kuzina yllättää yhdistelmillään