Maatalous

S-ryhmän päätös viimeinen naula arkkuun: Tuotantoeläinten hyvinvoinnin uranuurtaja Ollikkalan sikatila lopettaa toimintansa

Ollikkalan sikatila otti Suomessa ensimmäisenä käyttöön ryhmävapaaporsituksen ja teki pioneerityötä karjujen immunokastraation käytössä.
Markku Vuorikari, Minna Kurjenluoma
Ollikkalan sikatila tuli tunnetuksi avoimuudestaan. Sosiaalisessa mediassa tilan videot ja päivitykset keräsivät suurimmillaan miljoonayleisön. "Moni tila joka harjoittaa suoramyyntiä on ollut kiitollinen siitä, että on näytetty somessa, miltä sikatuotanto voi näyttää", Veera Ollikala kuvailee.

Ollikkalan sikatila Vihdissä lopettaa toimintansa. Ryhmävapaaporsituksessa kasvaneiden eläinten lihaa myytiin Vapaa possu- ja Olkipossu-tuotemerkkien alla.

"Joka vuosi noin 100 sikatilaa Suomessa lopettaa sianlihantuotannon. Vielä viime vuonna valmistautuessamme vuoden kiireisimpään sesonkiin eli kinkkumyyntiin en osannut aavistaa, että meidän tila olisi yksi näistä lopettavista sikatiloista", kirjoittaa Veera Ollikkala tilan julkaisemassa päivityksessä.

Tulevaisuudennäkymät alkoivat näyttää epävarmoilta jo alkuvuodesta, Ollikkala kuvailee MT:lle.

Koronatilanne oli vetänyt monet suoramyyntikanavat säppiin, eikä lihaa saanut esimerkiksi ravintoloihin aikaisempaan tapaan. Oli myös huono hetki löytää uutta yhteistyökumppania, koska jalostajilla ei ollut mielenkiintoa tai rahaa myydä premium-tuotetta eteenpäin.

Viimeisenä naulana arkkuun oli S-ryhmän päätös sanoa irti sopimus Ollikkalan tilan suurimman lihanostajan ja jalostajan kanssa. Seurauksena lihanhinta tippui niin paljon, että jatkaminen oli käytännössä mahdotonta. Ilmoitus lopettamisesta tuli S-ryhmältä kahden kuukauden varoitusajalla.

"Yritettiin S-ryhmälle kertoa ja vedota inhimillisyyteen siellä päässä, että tuotanto perustuu oikeasti eläviin tiloihin eikä siihen, että liha tulisi suuremmasta tukusta."

Kilpailutamme valikoimatuotteemme valikoimajaksoittain, toisin sanoen toimittaja tietää aina, että saatu valikoimapaikka on määräaikainen, kommentoi S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

"Jos joudumme poistamaan tuotteen valikoimasta, tämä johtuu yleensä heikosta kuluttajakysynnästä. Toinen vaihtoehto on se, että toinen tavarantoimittaja tarjoaa vastaavaa tuotetta edullisempaan hintaan."

Kyseisessä tapauksessa on hänen mukaansa kyse heikosta kysynnästä. Päällysahon mukaan Suomessa on ylituotantoa sianlihasta, mutta premium-tuotteiden kysyntä kasvaa.

"Oleellista on, että tavarantoimittaja pystyy tästä myös riittävästi kommunikoimaan kuluttajille, jotta kysyntää syntyy."

Tila on ollut aiemminkin veitsenterällä.

Isä Jari Ollikkala suunnitteli sikatilan lopettamista jo vuonna 2015. Ratkaisuksi löytyikin Suomessa uudenlainen tapa tuottaa kasvattaa sikoja. Ryhmävapaaporsitus lumosi tilalliset ja toi uutta tuloa ja jatkuvuutta.

Tilan johtoajatuksena oli avoimuus: he halusivat näyttää mitä tilalla tapahtuu, mikä toimi ja mikä ei. Moni tuottaja kävi tilalla tutustumassa ryhmävapaaporsitukseen ja jakoi ajatuksiaan Ollikkalan perheen kanssa.

Sattumaa tai ei, vapaaporsitus tuotantotapana on sittemmin kasvattanut suosiotaan Suomessa.

Ollikkalan tila oli myös etunenässä ottamassa käyttöön immunokastraation, eli karjuporsaiden kastroinnin ilman kirurgisia toimenpiteitä.

Yhteistyötä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa on luonnehdittu ainutlaatuiseksi: tilalla on käynyt säännöllisesti eläinlääkäriopiskelijoita harjoittelemassa esimerkiksi sikojen lääkintää.

Vaikka ratkaisu oli lopulta selkeä, se ei ollut helppo.

"Kyllä tämän päätöksen kanssa pitkään kipuiltiin. Minä enemmän, isällä oli vakaampi näkemys: aika vain koitti", Veera Ollikkala kertoo.

Tila on tuonut myyntiin nettisivuilleen viimeiset joulukinkkunsa. Kinkut haetaan suoraan tilalta. Asiakkaiden ja erilaisten ihmisten kohtaaminen on ollut yksi työn iloista.

Nyt tilan osalta vuorossa on viiden vuoden hengähdystauko. Pellot ovat vuokralla. "Yritetään isän kanssa miettiä kuningasideaa tuotantorakennuksille."

Voidaanko niissä vielä joskus nähdä sikoja? "Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan, joten se jää nähtäväksi."

Veera Ollikkala uskoo vahvasti pysyvänsä jatkossakin maatalousalalla.

"Valaistuminen tuli 25-vuotiaana: tämä on mun juttuni ja tulee aina olemaan."

Lue lisää:

Sikavideosta superhitti: Ollikkalan tilan videota Aku-karjun hypystä on katsottu yli 16 miljoonaa kertaa - "Suosio kertoo myös tietämättömyydestä"

Ollikkalan tilalla on sikojen paratiisi

Ollikkalan sikatilalla otettiin käyttöön immunokastraatio – karjuporsaiden kiveksiä ei enää leikata

Tältäkö näyttää elämästään nauttiva porsas? Riemukkaassa rallissa ei törmäyksiltä vältytä

Pahnoilla kasvaneet possut myydään joulupöytään Olkipossu-tuotemerkillä

Lue lisää

Välimaan tilan vapaaporsituskarsinat ovat ihan omanlaisensa – vastaavia ei ole missään muualla maailmassa

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

Eläinkuljettajien koulutus tiukkenee, vain oppilaitokset saavat antaa opetusta

EU-komissio aikoo kieltää tuotantoeläinten häkit 2027 mennessä – turkiseläimet eivät ole listalla mukana