MAINOS: Bayer

”Attribut C tehosi kuten luvattiin”

Vehnän rikkatorjuntaan räätälöity Bayerin Attribut C -ratkaisu oli kouvolalaisen viljelijän Jussi Iiliäisen käytössä viime kesänä haastavilla lohkoilla ja kokemukset aineen tehosta ongelmarikkojen torjunnassa olivat erittäin hyvät. - Kun olosuhteet muuttuivat kosteammaksi, rikat ja juolavehnä lähtivät ripeään kasvuun, mutta oras jäi juromaan. Siihen tilanteeseen Attribut C tuntui ainoalta ratkaisulta.

Attribut on nyt pakattu yhdessä Chekker Plus -rikkakasvien torjunta-aineen kanssa Attribut C -ratkaisuksi aiemmin käytössä olleen Attribut Superin sijaan. Attribut C tehoaa juolavehnän, hukkakauran, valvatin ja ohdakkeen lisäksi myös mataraan, saunakukkaan ja pillikkeeseen sekä useimpiin laajalehtisiin rikkoihin. 

Jussi Iiliäisellä on pitkä kokemus jo Attribut Superista. Tuote on ollut käytössä tilalla torjuntaa vaativilla peltolohkoilla heti sen markkinoille tulosta lähtien.

Viljelyn ohella myös ruiskutusurakoitsijana toimivan Iiliäisen peltojen rikkatilanne onkin hyvin hallinnassa. Viime kevääksi hänen omistukseensa tuli kuitenkin rikkatorjunnan kannalta varsinainen rikkapankki.

- Kymmenen hehtaarin lohko oli ollut luomuviljelyssä vuodesta 1996 lähtien, joten sieltä löytyi täysi repertuaari rikkoja, mitä yleensä voi olla. Otin lohkon nyt tavanomaiseen viljelyyn ja kun Attribut Super oli jo toiminut hyvin, päätin ajaa tälle lohkolle Attribut C:n.

- Kokemukset siitä olivat erittäin hyvät. Tiivistetysti voi sanoa, että sille sai juuri niin hyvän tehon kuin oli luvattukin eivätkä valvatti ja ohdake kukkineet. Vastaavanlaista positiivista palautetta tuli parilta muultakin tilalta, joille ajoin Attribut C:n viime kesänä, Iiliäinen korostaa.

Kyseiselle ongelmalohkolle hän aikoi ajaa keväällä glyfosaatin, mutta se jäi, kun juolavehnä ei noussutkaan oletetusti. Hän muokkasi pellon pariin kertaan hanhenjaloilla varustetulla piikkiäkeellä ja kylvi sille vehnän.

- Kun olosuhteet muuttuivat kosteammaksi, rikat ja juolavehnä lähtivät ripeään kasvuun, mutta oras jäi juromaan. Siihen tilanteeseen Attribut C tuntui ainoalta ratkaisulta.

- Ajoitus oli haastava, mutta sain sen kuitenkin levitettyä hyvissä olosuhteissa ja suht’ ajoissa. Kun maassa oli kosteutta, sille myös sai hyvän tehon, Iiliäinen sanoo tyytyväisenä.

Attribut C täysverinen  myös hukkakauralle

Attibut C:n etuna Attribut Superiin verrattuna on hänen mukaansa, että lähestulkoon samoilla hehtaarikustannuksilla saadaan entistä laajatehoisampi vaikutus. Näiden hyvien kokemusten perusteella Attribut C onkin Iiliäisen mukaan herättänyt kiinnostusta monissa viljelijöissä ensi kautta ajatellen.

Hänellä on vahva tuntuma asiassa, sillä ruiskutusurakoinnin lisäksi hän kilpailuttaa yhteishankintana asiakkaidensa torjunta- ja kasvinsuojeluainetilauksia. Ruiskun mittariin kertyy satokaudella reilusti toista tuhatta hehtaaria, joista päälle 400 hehtaaria tulee hänen omilta pelloiltaan.

Tilalla on viljelyssä kaikkiaan 150 hehtaaria, josta suurin osa on vehnää ja lisäksi myös kauraa. Koko vehnäkasvustolle hän ei Attribut C:tä käytä vaan ainoastaan tarvittavalle alalle pitämässä juolavehnän sekä hukkakauran kurissa.

Attribut C:n hintaero hukkakaura-aineeseen on Iiliäisen mukaan vähäinen. Hän pitääkin kannattavampana ajaa kerta-ajolla kasvustoon pelkästään Attribut C eikä erikseen hukkakaura- ja rikka-ainetta.

- Hukkakauraa esiintyy pesäkkeittäin, joten sen torjunnassa teen lähinnä täsmäiskuja, hän selventää.

Pelkän juolavehnän torjunnassa Iiliäinen turvautuu edelleen glyfosaattiin, sillä Attribut C-käsittelyssä juolavehnä ei häviä heti kokonaan. Laajatehoisena rikka-aineena Attribut C puolustaa kuitenkin paikkaansa myös juolavehnän nujertamisessa.

- Torjunnan onnistumiseen vaikuttavat paljon myös olosuhteet, hän korostaa.

Bayerin maajohtaja Minni Tapolan mukaan Attribut on markkinoiden tehokkain valmiste juolavehnän torjunnassa glyfosaatin jälkeen.Västankvarnin koeaseman kokeissa viime kesänä Attribut C tehosi juolavehnään yli 90 %, eli se hävitti juolavehnän maanpäällisen massan lohkolta kokonaan, ja esti juurakon kasvua maan alla. 

Bayer, bayer.fi

MAINOS: Bayer