Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Corteva Agriscience

Viljasta typensitojakasvi uuden biostimulantin avulla

Biostimulantit mielletään usein kasvien stressinsietoon vaikuttaviksi valmisteiksi. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, sillä biostimulantteja on hyvin erilaisia. Esimerkiksi BlueN biostimulantti valjastaa bakteerin sitomaan viljalle typpeä ilmakehästä ja Kinsidro Grow puolestaan lisää viljan kasvua aktivoimalla kasvin entsyymi- ja hormonitoimintaa.

Biostimulanttien luokittelu ja oikea käyttö

Biostimulantit voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: kasvien ravinnetehokkuuteen vaikuttavat biostimulantit, kasvin aineenvaihduntaprosesseihin vaikuttavat kasvua edistävät biostimulantit sekä stressinsietokyvyä edistävät biostimulantit. Tämän artikkelin valmisteista BlueN kuuluu ravinnetehokkuuden edistäjiin ja Kinsidro Grow kasvun edistäjiin.

Luokittelu on tärkeää, jotta osataan käyttää oikeanlaista valmistetta oikeanlaisissa olosuhteissa. Kahteen ensimmäiseen ryhmään kuuluvat biostimulantit ovat parhaimmillaan hyvissä olosuhteissa, kun kasvi on hyvässä kasvussa. Näitä ei siis suositella käytettävän stressaavissa olosuhteissa, joissa tällaisten biostimulanttien edut ovat pienemmät kuin hyvissä olosuhteissa.

Viljasta typensitojakasvi

Herneen ja muiden palkokasvien juurinystyrät ja niiden kyky sitoa ilmakehästä typpeä palkokasvien käyttöön on monille hyvin tuttua. Se, että viljalla pystyttäisiin samaan, voi kuulostaa tieteiselokuvalta, jota se ei kuitenkaan ole. BlueN biostimulantin sisältämä metylobakteeri on luonnosta löydetty bakteeri, joka pystyy sitomaan ilmakehästä typpeä viljan käyttöön. Tämä bakteeri eroaa palkokasvien typensitojabakteerista siten, että kasvi hyväksyy metylobakteerin lehtien sisään, jossa bakteeri elää ja tuottaa kasvin käyttöön typpeä.

Esimerkki BlueN ruskutuksessa maissilla kasvuasteella BBCH 14.Metylobakteerit levittäytyvät koko kasviin heti ruiskutuksen jälkeen sekä uusiin kasvinosiin myöhemmin kasvukaudella kasvin kasvaessa.
Esimerkki BlueN ruskutuksessa maissilla kasvuasteella BBCH 14.Metylobakteerit levittäytyvät koko kasviin heti ruiskutuksen jälkeen sekä uusiin kasvinosiin myöhemmin kasvukaudella kasvin kasvaessa. 

BlueN valmisteen käyttö on helppoa, sillä se ruiskutetaan kasvustoon kasvinsuojeluaineruiskulla. Tällöin bakteeri liikkuu lehtien ilmarakojen kautta kasvin sisään ja alkaa joidenkin viikkojen kuluessa tuottamaan kasville typpeä ilmakehästä. Kasvukauden aikana bakteeri kykenee parhaimmillaan tuottamaan viljalle typpeä kymmeniä kiloja per hehtaari. Se soveltuu niin tavanomaiseen tuotantoon lisätyppilähteeksi kuin luomutuotantoon varmistamaan kasvin typensaantia.

Hyviin olosuhteisiin lisäkasvua biostimulantilla

Kinsidro Grow on toinen hyvin erityinen biostimulantti. Se on viljakasvustoon rikkakasvien torjunta-ruiskutuksen yhteydessä ruiskutettava kasvua edistävä biostimulantti. Se on ligniinipohjainen, joten metsäteollisuuden sivuvirroista valmistettuna sen juuret ovat syvällä suomalaisissa havumetsissä.

Kinsidro Grow sisältää paljon humus- ja fulvohappojen kaltaisi orgaanisia yhdisteitä sekä niihin sidottuja tärkeimpiä hivenravinteita. Lisäksi siihen on lisätty hivenravinteita EDTA-kelaatteina. Valmisteen sisältämillä orgaanisilla yhdisteillä sekä lisätyillä ravinteilla on useita erilaisia vaikutuksia kasvavassa kasvissa. Ne lisäävät ja aktivoivat kasvin entsyymi- ja hormonitoimintaa, jolloin kasvin kasvu lisääntyy. Kinsidro Grow vaikuttaa muun muassa kasvin solujen jakautumiseen ja kasvuun, kasvin yhteyttämisen tehokkuuteen sekä biomassa lisääntymiseen. Se näkyy pellolla sivuversojen, jyvämäärän ja sadon lisääntymisenä sekä laadun parantumisena.

Kinsidro Grow auttaa kasvia kasvamaan hyvissä olosuhteissa paremmin. Voidaan sanoa, että valmiste tekee kasvin nälkäiseksi. Jos kasvilla on käsittelyn jälkeen riittävästi ravinteita ja vettä saatavilla, kasvi kasvaa tehokkaammin ja sen satopotentiaali saadaan hyödynnettyä.

Molemmat BlueN sekä Kinsidro Grow ovat myynnissä ensimmäistä vuotta ja ne löytyvät Viljelijän Bernerin valikoimista.

Lue lisää BlueN valmisteesta täältä: https://www.corteva.fi/tuotteet-ja-ratkaisut/biologicals/BlueN.html ja Kinsidro Grow valmisteesta täältä: https://www.corteva.fi/tuotteet-ja-ratkaisut/biologicals/kinsidro-grow.html

Mainos: Corteva Agriscience

Lue lisää