Metsä

KHO kielsi toistaiseksi Metsähallituksen hakkuut Oulujärven saarilla

Metsä 22.12.2017

Korkein hallinto-oikeus myönsi Kainuun lintutieteelliselle yhdistykselle ja Paltamon luonto ry:lle valitusluvan ja tutkii yhdistysten valituksen.


Pekka Fali
Metsähallituksen hakkuusuunnitelmista nousi syksyllä kohu julkisuudessa. Kuva on Oulujärven Ärjänsaaresta, jossa UPM:n hakkuita arvosteltiin. Nyt saari on Metsähallituksen omistuksessa.

Metsähallituksen metsätalousyhtiö ei saa toteuttaa suunnittelemiaan poiminta- ja harvennushakkuita Oulujärven Kaarresalossa eikä Kuostonsaaressa ennen kuin hakkuusuunnitelmia koskevat valitukset on ratkaistu.

Kainuun lintutieteellinen yhdistys vaati syksyllä Metsähallitus Metsätalous Oy:n suunnittelemien hakkuiden kieltämistä retkeilyalueella sijaitsevissa saarissa.

Pohjois-Pohjanmaan elykeskus hylkäsi vaatimuksen. Sen jälkeen Kainuun lintutieteellinen yhdistys ja Paltamon luonto ry valittivat Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen ja vaativat, että hallinto-oikeus kumoaa elykeskuksen päätöksen.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Yhdistykset valittivat edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

KHO:n tänään perjantaina julkaisemassa päätöksessä kerrotaan, että Korkein hallinto-oikeus oikaisee hallinto-oikeuden päätökseen liitetyn muutoksenhakuohjauksen kuulumaan siten, että valituksen tekeminen korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttää valituslupaa. Korkein hallinto-oikeus on käsitellyt asian valituslupa-asiana.

Korkein hallinto-oikeus myöntää Kainuun lintutieteellinen yhdistys ry:lle ja Paltamon luonto ry:lle valitusluvan ja tutkii yhdistysten valituksen. Hallinto-oikeuden välipäätös kumotaan.

KHO kieltää Metsähallitus Metsätalous Oy:n 5.2.2017 ja 18.8.2017 päivätyissä metsänkäyttöilmoituksissa tarkoitetut hakkuut saarissa toistaiseksi, kunnes Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on ratkaissut Pohjois-Pohjanmaan elykeskuksen päätöksestä tehdyt valitukset.

Lue myös:

Luontojärjestöt valittavat korkeimpaan hallinto-oikeuteen – Metsähallitus ei ole päättänyt Oulujärven saarihakkuiden toteutuksesta

Metsähallituksen ja ympäristöjärjestöjen hakkuukiista vaarantaa myös yksityisten puukaupat Oulujärvellä

Aiheeseen liittyvät artikkelit