Useiden selvitysten mukaan metsätalouden ravinnekuormitus on edelleen suuri – Tapio Oy julkaisee uudet suositukset vesielinympäristöjen turvaamiseksi

Kuinka metsänomistaja voisi omassa metsänhoidossaan turvata paremmin luonnon monimuotoisuutta ja vesien puhtautta? Tapio pyrkii tarjoamaan tähän uusia keinoja päivittämällä metsänhoidon suositukset. Ensimmäisenä työpöydällä ovat talousmetsien luonnonhoito ja tarkemmin vesielinympäristöjen turvaaminen.
”Olemme aiemmin puhuneet vesiensuojelusta. Nyt puhumme vesien ja vesielinympäristöjen turvaamisesta. Näkökulma on laajentunut”, kertoo hankkeen projektipäällikkö, luonnonhoidon asiantuntija Hannes Pasanen Tapiosta.
Talousmetsien luonnonhoidon keinojen vaikuttavuudesta ja metsätalouden vaikutuksista vesistöihin on viime vuosina saatu uutta tietoa. Useiden selvitysten mukaan metsätalouden ravinnekuormitus on edelleen suuri.
”Käymme parhaillaan läpi uutta tutkimustietoa eli katsomme, mitä vesistöihin ja pienvesiin liittyvää tutkimusnäyttöä on olemassa. Sitä kautta alamme miettiä sitä, millaisia suosituksia voimme tehdä”, Pasanen sanoo.
Suurin yksittäinen metsätalouden vesistökuormittaja on kiintoaine, joka kulkeutuu kunnostusojituksissa valumavesien mukana. Ojitusteema liittyy myös suometsien hoitoon. Suometsien hoitosuositusten päivitys on sekin parhaillaan työn alla Tapiossa. Suometsien ja vesielinympäristöjen suositukset käsitellään samaan aikaan, jotta ne ovat linjassa keskenään.
”Vesistöjen ja pienvesien sekä niistä riippuvaisten elinympäristöjen laatua voidaan parantaa monilla luonnonhoidon keinoilla. Esimerkiksi puronvarteen voidaan rajata suojavyöhyke, jossa metsää ei käsitellä lainkaan tai sitä käsitellään tavallista varovaisemmin”, Pasanen toteaa.
Terve ja tuottava metsä
Suositukset vesielinympäristöjen turvaamiseksi julkaistaan tämän vuoden lopussa. Sen jälkeen käsittelyyn otetaan luontokohteiden elinvoimaisuus. Metsänhoidon suositusten päivitystyö jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. Tuona aikana käydään läpi kaikki suosituksissa kuvatut luonnonhoidon menetelmät.
”Ekologisen kestävyyden edistäminen on tärkeä osa kokonaiskestävää metsänhoitoa ja monelle metsänomistajalle jopa tärkein asia oman metsän hoidossa”, kertoo metsänhoidon suositusten johtoryhmän puheenjohtaja Anne Ilola Tapiosta.
Luonnon monimuotoisuus turvaa pitkällä tähtäimellä myös metsien terveyden ja tuottavuuden, Ilola korostaa.
”Monimuotoiset metsät kestävät paremmin muuttuvan ilmaston vaikutuksia kuten kasvavaa riskiä kirjanpainajatuhoista.”
Artikkeli on julkaistu Aarteessa 3/2022.
Metsäpalvelut
Osaston luetuimmat
- Video: Kanadalainen metsänistuttaja lyö maahan yli 4 500 tainta päivässä ilman pottiputkea
- Kuusamolainen kalamies siedättää itsensä hyttysiä vastaan omituisella operaatiolla – konstia ei voi suositella, mutta se näyttää toimivan
- Tässä rydössä ei hirvi etene, marjastajasta puhumattakaan – näin käy, kun suojeltuun kuusikkoon hyökkäävät kirjanpainaja, myrsky ja ely
- Video: Kuljetusyrittäjä Sampo Puurusen keksimä Sora-Sampo auttaa nopeasti, kun tie pettää
- Monimuotoisuudesta kertovan lahopuun määrä tuplaantunut Etelä-Suomen metsissä
- Huoli EU:n vyörytyksestä yhdistää Euroopan metsänomistajat
- Yle uutiset | Valkohäntäpeuraa saa syksyllä metsästää kielletyillä apuvälineillä