VTT kehittää sienistä korvaajaa nahalle

Eläimen nahan parkitseminen aiheuttaa ympäristölle ja ihmisille vaarallisia kromipäästöjä. Myös synteettiset keinonahat kuormittavat ympäristöä. Nahalle etsitään siksi uusia biopohjaisia korvikkeita. VTT kehittää sienirihmaston avulla nahkamaista materiaalia, joka soveltuisi teolliseen tuotantoon.
”VTT:llä on pitkään tutkittu sieniä ja muita mikrobeja sekä niiden käyttöä teollisessa biotekniikassa. Sienirihmaston avulla voidaan laboratorio-olosuhteissa valmistaa nopeasti nahkamaista materiaalia, jonka sormituntuma ja vetolujuus ovat hyvin vastaavia kuin eläimen nahalla”, kertoo erikoistutkija Géza Szilvay VTT:ltä.
Sieniä ja kääpiä on hyödynnetty Euroopassa jo satojen vuosien ajan nahkamaisten kankaiden ja asusteiden valmistuksessa. Suunnittelijat ja tutkijat herättelevät nyt perinnettä eloon löytääkseen kestäviä vaihtoehtoja nahan korvaamiseksi.
Sienistä valmistetusta nahasta tehdään jo tuotteita kaupallisille markkinoille. Pullonkaulaksi on kuitenkin muodostunut teollisen mittakaavan tuotanto. VTT:n uusien tutkimusten tulokset ovat lupaavia.
”Me olemme pureutuneet skaalautuviin biotuotantomenetelmiin ja teollisten prosessien hyödyntämiseen materiaalimme valmistuksessa”, Szilvay sanoo.
Sienestä valmistetun nahan raaka-aineena voidaan hyödyntää orgaanista jätettä. Sienirihmastot pystyvät tuottamaan nahkamaista materiaalia esimerkiksi ruoantähteistä.
Sieninahan ominaisuuksien kehittäminen jatkuu VTT:llä.
”Seuraavaksi haluaisimme lisätä materiaaliin uusia ominaisuuksia ja parantaa esimerkiksi kulutuskestävyyttä biotekniikkaa hyödyntämällä. Olemme jo valmistaneet materiaaleja sienirihmastoista, jotka tuottavat materiaalin sisään uudenlaisia biopolymeerejä”, Szilvay kertoo.
Osaston luetuimmat
- Arto naitti Nuffin ja Nissanin – ja siitä syntyi omaperäinen kone24.6.
- Kun haitallinen vieraslaji ilmestyi metsätien tuoreeseen murskeeseen, Pekka Heikkilä päätti toimia heti – ”Homman vaikeus tuplaantuu vuorokaudessa”21.6.
- EU haluaa rajoittaa puun energiakäyttöä ‒ Suomessa palaa haketta ennätysmäärät24.6. Tilaajalle
- Aarre | Isomäki: Hullut jumalat kaukaisella Olymposvuorellaan22.6.
- Metsäteollisuus: Komission esittämä ennallistamislaki kaipaa realismia – Suomelle tulossa EU-alueen kolmanneksi korkeimmat kustannukset ennallistamisesta23.6.
- Aarre | Mustikka on metsiemme terveysherkku – myös sen lehdet kannattaa hyödyntää23.6.
- Perhojen rakentelijan pitää tuntea hyönteiset ‒ parhaimmillaan vavassa pitää olla kiinni erilainen perho aamulla ja illalla, kertoo konkari11:30 Tilaajalle