Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Samasta saharungosta kolme toisistaan eroavaa versiota – näin Husqvarnan 60-kuutioiset sahat poikkeavat toisistaan

Husqvarna on jo pitkään monen moottorisahan mallisarjan kohdalla tarjonnut eri viritysasteen malleja. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että samasta sahanrungosta toteutetaan useampia eri versioita. Tätä logiikkaa on hyödynnetty myös Husqvarnan 60-kuutioisissa sahoissa.
Husqvarnan 60-kuutioisissa sahoissa eri viritysasteen kolmikon muodostavat 555, 560XP ja 562XP.
Husqvarnan 60-kuutioisissa sahoissa eri viritysasteen kolmikon muodostavat 555, 560XP ja 562XP. Kuva: Tommi Hakala

Kun Husqvarna esitteli 1982 mallin 50 Rancher, tuli ammattimallien rinnalle vastaavan kuutiotilavuuden matalaviritteisempiä malleja. Rungoltaan ne vastasivat ammattimalleja, mutta varusteluaste ja viritysaste oli matalampi. Matalammalla viristysasteella pidennettiin sahojen komponenttien käyttöikää.

Myöhemmässä vaiheessa metsänomistajien käyttöön tarkoitetut mallit saivat "professional"-merkinnän. Nämä matalaviritteisemmät mallit on suunnattu niille ammattilaisille, joille pidempi käyttöikä on tärkeämpää kuin huipputeho.

Koneviesti tutustui tarkemmin Husqvarnan moottorisahakolmikkoon 555, 560XP ja 562XP, joissa kaikissa on identtinen perusrakenne kahvoja myöten. Näistä 555 Professional on matalaviritteinen, mutta silti ammattikäyttöön suunnattu malli. 560XP/XPG on yleishakkuukäyttöön tarkoitettu maksimitehon malli ja 562XP/XPG on puolestaan tarkoitettu 3/8” terävarustukselle.

Terävarustukseltaan 555 ja 560XP ovat pääsääntöisesti 0.325" jaon terävarustuksella (saatavilla myös 3/8" varustus). Sen sijaan 562XP:ssä on Husqvarnan järeämpiin sahoihin tarkoitettu laipan kiinnitys, joka on tarkoitettu 3/8" terävarusteille (9 mm kiinnitysura). 562XP sopii näin ollen kaveriksi Husqvarnan järeämmille sahamalleille, sillä terävarusteet ovat vaihtokelpoisia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Moottoriltaan taas 560XP ja 562XP ovat rinnakkaiset mallit, joissa moottorinohjausjärjestelmässä on mukana hetkellisen lisätehon mahdollistava ylikierrosominaisuus. 555-mallissa ei ole lisäkierrosominaisuutta ja se toimii matalammilla maksimikierroksilla, mikä lisää kestävyyttä räväkkyyden kustannuksella.

Koneviesti testasi perusteellisemmin Husqvarna 555 -moottorisahaa katkontatöissä.

Lue Koneviestin nettisivuilta, millaiset olivat 555:n vääntöominaisuudet ja käyttökokemukset!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Husqvarnalta innovatiivinen lisäys akkuketjusahoihin –keskipakokytkin tekee 542 iXP ja T542 iXP -malleista polttomoottorityyppisesti käytettäviä

Husqvarna 242 on 80-luvun moottorisahamalli, johon muita sahoja verrataan edelleen – nämä seikat tekevät sahasta klassikon

Husqvarnalta täysin uudet järeät 592 XPG ja 585 -moottorisahamallit innovatiivisilla yksityiskohdilla

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.