Metsähallitus pyrkii kasvattamaan metsiensä hiilinielua kymmenen prosenttia vuoteen 2035 mennessä

Metsähallitus on julkaissut uuden ilmasto-ohjelmansa, jonka tavoitteena on edistää luonnon ja luonnonvarojen kestävää käyttöä ja suojelua muuttuvissa olosuhteissa.
Yhtenä ilmasto-ohjelman tavoitteena on valtion metsien hiilinielujen ja -varastojen vahvistaminen.
Valtion metsien hiilinielu, joka on noin 12 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, vastasi reilua viidesosaa koko Suomen kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2018. Valtion metsien puuston biomassan hiilivaraston koko (177 miljoonaa tonnia hiiltä) on noin viidennes Suomen puuston biomassan hiilivarastosta.
”Lisäämme valtion monikäyttömetsien hiilinielua kymmenellä prosentilla vuoteen 2035 mennessä”, ilmasto-ohjelmaprojektia vetänyt kehityspäällikkö Johanna Leinonen sanoo.
Hiilinieluja pyritään vahvistamaan hyvällä ja kasvupaikkaan soveltuvalla metsänhoidolla, oikeiden puulajien valinnalla ja metsien nopealla uudistamisella. Kun metsät kasvavat hyvin, ne sitovat tehokkaammin hiilidioksidia.
”Myös lannoitusmäärät tullaan kaksinkertaistamaan nykyisestä tasosta, ja metsänviljelyssä hyödynnetään jalostettua siemen- ja taimimateriaalia”, kertoo Leinonen.
Ilmasto-ohjelmassa pyritään lisäksi vähentämään maaperäpäästöjä niissä turvemaiden kohteissa, joissa päästöt ovat suuret.
”Turvemailla lisäämme merkittävästi peitteellistä metsänkäsittelyä”, Leinonen kertoo. ”Kaiken kaikkiaan peitteellisen metsänkäsittelyn pinta-alaa lisätään uudistushakkuuluonteisissa hakkuissa nykyisestä noin 15 prosentin tasosta 25 prosenttiin.”
Turvemaille on myös tarkoitus suunnata tuhkalannoitusta. Hidasliukoinen tuhkalannoite lisää puuston kasvua ja sitä kautta hiilen sidontaa turvemailla.
Ilmasto-ohjelman tavoitteena on vähentää ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. Ohjelma sisältää aktiivisia luonnonhoitomenetelmiä monikäyttömetsissä, kuten lehtojen ja paahdeympäristöjen luonnonhoitotöitä, hyvin kohdennettuja kulotuksia, soiden ennallistamista ja virtavesikunnostusta eli kalojen vaellusesteiden poistamista.
Metsähallituksen ilmasto-ohjelmaa on rakennettu parin vuoden ajan, ja siihen on osallistunut laaja joukko eri alojen asiantuntijoita esimerkiksi Luonnonvarakeskuksesta ja Metsätehosta.
Metsäpalvelut
Osaston luetuimmat
- Vessapaperi-ilmiö iski klapikauppaan – ”Meinasin selälleni lentää, kun katsoin viikonloppuna tulleita tilauksia”12.8.
- ”Puun energia-arvo voi kohota arvoon arvaamattomaan” -MTK:n Karttusen mukaan laskennallisesti puun energia-arvo olisi 400 euroa kuutiolta11.8.
- Jousimetsästäjät haluavat hirvijahtiin ‒”Se räjäyttäisi jousimetsästyksen harrastajamäärät kasvuun”07:00
- Koneviesti | Tukkivannesahalla saa kelvollista rakennuspuuta omasta puutavarasta – näin kokoat tukkivannesahan itse10:00 Tilaajalle
- "Osa ostajista kertoo, että kesällä kuluu jo enemmän klapeja kuin talvella" – kesäpolttoon on kaksi isoa syytä12.2.2021
- Sahatavaran hinnat putoavat Keski-Euroopassa – Timber-online: ”Toistaiseksi tilauskirjat ovat täynnä”12.8. Tilaajalle
- Valmistaja kutsuu kahden mallisia kivääreitä takaisin − poliisi: ”Älä ammu”8.8.