Metsä

Tampereen Kintulammi on vuoden retkikohde – satoja vuosia vanhat männyt ovat alueen katseenvangitsijoita

Kintulammin alue tunnetaan erityisesti neljästä uniikista, arkkitehtien suunnittelemasta laavusta.
Petri Mäkelä
Kintulammi on tavoittanut kahden vuoden aikana yli 80 000 retkeilijää. Sen vetonauloja ovat uniikit laavut.

Vuoden Retkikohde 2020 on Tampereella sijaitseva Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, tiedottaa Messukeskus.

Kilpailun teemana oli ympäristömyönteisyys. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui lähes 5 000 retkeilijää.

Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiöltä 5 000 euroa. Palkintosummalla kehitetään alueen retkeilypalveluita.

"Kilpailun teema oli kuin meille tehty, sillä ympäristömyönteisyys on ollut päällimmäisenä arvona Kintulammin kehityksessä. Esimerkiksi laavujen rakentamisessa on käytetty vanhojen savusaunojen hirsiä", kertoo Kintulammin kunnostusprojektista vastanneen Ekokumppanit Oy:n asiantuntija Petri Mäkelä.

Ympäristömyönteisyydestä kertovat esimerkiksi lahoamisen estämiseksi hiillytetyt opastetolpat sekä keltamullalla tehdyt reittimerkinnät.

Kintulammi on luonnoltaan arvokas ja yhtenäinen aluekokonaisuus. Se kätkee sisäänsä monenlaisia metsiä sekä soita, kallioita, järviä ja pienvesiä.

Metsien erityispiirre ovat ikivanhat ja järeät ylispuumännyt eli aihkit. Vanhimmat ovat jopa 300–400-vuotiaita. Alueella kasvaa runsaasti myös rauhoitettua kämmekkälajia, valkolehdokkia.

Kintulammilta löytyy 16 kilometriä reittejä, viisi tulipaikkaa sekä neljä uniikkia arkkitehtien suunnittelemaa laavua.

"Laavujen lähtökohtana oli niiden maastoon istuttaminen ja ennen kaikkea toimivuus lähiretkeilijän käytössä. Osasimme arvioida jo etukäteen, että suurin osa kävijöistä on päiväretkeilijöitä, joten laavujen suunnittelussa keskityttiin päiväkäyttöön perinteisen yöpymiskäytön sijaan", Mäkelä kuvailee.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kuudennentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä.

Jukka Pasonen
Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI