Miltä metsä näyttää harvennushakkuun jälkeen? Virtuaalimetsässä hoitotöitä voi suunnitella etänä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Miltä metsä näyttää harvennushakkuun jälkeen? Virtuaalimetsässä hoitotöitä voi suunnitella etänä

Virtuaalimetsässä metsänomistajat voivat tarkastella tiluksiaan etäyhteydellä yhdessä metsäammattilaisen kanssa.
Tapio
Virtuaalimetsään voi lähteä kävelyretkelle omalta kotisohvalta käsin, vaikka tila sijaitsisi toisella puolella Suomea.

Metsä- ja pelialan ammattilaiset ovat kehittäneet yhdessä metsävaratietoa hyödyntävän Virtuaalimetsä-sovelluksen, kertoo Tapio.

Virtuaalimetsän avulla voidaan havainnollistaa esimerkiksi metsänomistajille tai suunnittelualueen asukkaille, millaisia ehdotetut toimenpiteet ovat ja millainen jälki metsään jää.

”Virtuaalimetsän avulla metsänomistajat voivat tarkastella omia tiluksiaan vaikkapa etäyhteydellä yhdessä metsäammattilaisen kanssa, mikä tarjoaa samalla alan toimijoille kustannustehokkaan mahdollisuuden myydä omia palveluitaan”, visioi metsätietoasiantuntija Mikko Niemi Tapiosta.

Parhaimmillaan sovellus helpottaa yhteisen ymmärryksen löytymistä sekä esimerkiksi metsänhoito- ja hakkuusuunnitelmien hyväksyttävyyttä kaupunkialueella.

”Virtuaalimetsä 2.0 -hankkeen tavoitteena on mahdollistaa metsävara- ja paikkatietoaineistojen tehokas ja realistinen 3D-visualisointi sekä kartoittaa uusia käyttökohteita metsävarojen visualisoinnille metsäelinkeinossa”, jatkaa hankkeen projektipäällikkö Markus Korhonen Lapin ammattikorkeakoulusta.

Sovelluksesta julkaistaan avoin versio loppuvuodesta 2020.

Hanketta johtaa Lapin ammattikorkeakoulu, jonka lisäksi mukana ovat Tapio Oy, Arbonaut Oy ja Karelia-ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Lue lisää aiheesta:

Stora Enso avasi metsänomistajille maksuttoman Virtuaalimetsän

Omalle palstalle voi kurkistaa pian mistä vain – MT kokeili kolmiulotteista virtuaalimetsää

Katso uusin video
Lue lisää

Miten saadaan ravinteet pysymään pellossa?

Jalostettu taimi tuottaa laatupuuta – muista kysyä taimen alkuperästä kasvattajalta tai välittäjältä, sillä jalostamattoman hinta voi olla sama

Tapio selvitti: Metsähallituksen kunnostusojitusten vesiensuojelu hyvällä tasolla

Metsänhoidon suositukset päivitetään ilmastokestäviksi