Metsä

Puuntaimen kasvuunlähtöä varjostaa moni uhka – Muista ainakin nämä tärkeät ohjeet istutuksessa

Tänä vuonna riskinä on, että istutukset viivästyvät koronakriisin takia.
Elli Paananen

Onnistuneessa istutuksessa yli 90 prosenttia taimista säilyy elossa. 5–10 prosentin taimikuolleisuutta kolmen vuoden aikana voi vielä pitää normaalina, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jaana Luoranen.

Istutuskausi kestää koko roudattoman ajan, mutta syksyllä riskit kasvavat. "Suosittelen lopettamaan istuttamisen syyskuun loppuun. Sen jälkeen taimet eivät usein enää ehdi sopeutua kasvupaikalle ennen talvea.”

Männyn kasvupaikat ovat kuivia, ja sen taimet kannattaa istuttaa mieluummin touko­kuussa. Kuusi juurtuu hyvin läpi kasvu­kauden.

Erityisesti tänä vuonna riskinä on, että istutukset viivästyvät koronakriisin takia ja venyvät pitkälle kesään. "Jos taimet on tilattu kevääksi ja niitä joudutaan varastoimaan, taimi voi kasvaa liian suureksi paakkuun nähden”, Luoranen sanoo.

Yleisimmin käytetyssä keskipaakussa yli 30 senttinen kuusen verso alkaa jo olla liian suuri paakkuun pakkautuneelle juuristolle, eikä se enää saa otettua riittävästi vettä. Pienemmässä paakussa jo yli 25 senttiseksi venähtäneen taimen menestymismahdollisuudet heikkenevät.

Jos pakkasvarastoidut taimet otetaan varastosta juhannuksen jälkeen, kasvukausi jää lyhyeksi ennen uutta talvikaraistumista.

Katso uusin video: Näin klapi kuplii, kun se on tarpeeksi kuiva
Lue lisää

Tuntsan tundraantuminen ei johdu ilmastosta

Maistuisiko olut puupohjaisesta pullosta? Carlsberg on etsinyt vuosia vaihtoehtoa lasille ja alumiinille – nyt kehitystyö on pääsemässä vihdoin testaukseen

Juurikääpä on metsänkavattajan vihuliainen vieras – katso videolta miten se leviää

Kun keittiöt tyhjenivät, helsinkiläiset ravintola-ammattilaiset lähtivät metsään ja tarttuivat pottiputkeen – "Kyllä tätä hetken tekee"