EU-komission ohjeistus laittaisi muovipinnoitteiset kartonkituotteet kiellettyjen listalle – ehdotus hidastaa innovointia, metsäteollisuus muistuttaa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

EU-komission ohjeistus laittaisi muovipinnoitteiset kartonkituotteet kiellettyjen listalle – ehdotus hidastaa innovointia, metsäteollisuus muistuttaa

Euroopan komissio valmistelee jäsenmaille ohjeistusta muovidirektiivistä. Viimeisin luonnos on metsäteollisuuden mielestä puutteellinen.
Johannes Wiehn
Puupohjaisten materiaalien luokittelu muovisiksi hidastaisi yritysten innovointia, Metsäteollisuus ry toteaa.

Muovipinnoitetut kartonkituotteet tulisi luokitella muovisiksi ja niiden käyttöä pitäisi rajoittaa, Euroopan komission toissa viikolla julkaisema ohjeistusluonnos EU:n muovidirektiivistä sanoo.

EU:ssa reilu vuosi sitten valmistuneella muovidirektiivillä halutaan vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista ja ehkäistä muovijätteen ympäristöhaittoja. Direktiivi kieltää jatkossa muoviset kertakäyttötuotteet, joita voi valmistaa korvaavista materiaaleista. Lainsäädännön on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Koska muovistrategia eteni EU:n koneistossa nopeasti, tärkeät määritelmät ovat jääneet puolitiehen, Metsäteollisuus ry sanoo.

"Lainsäädäntö on mennyt päinvastaisessa järjestyksessä kuin yleensä. Komissio valmistelee jäsenmaille ohjeistusta monesta tärkeästä määritelmästä vasta nyt ", Metsäteollisuus ry:n ympäristöasiantuntija Aaron Vuola kertoo.

Vuolan mukaan vähäisiä määriä muovia sisältävien puukuitupohjaisten tuotteiden täyskielto haittaisi fossiilisia raaka-aineita korvaavien yritysten innovointia.

Ongelmia tulisi eteen erityisesti kartonkisia elintarvikeastioita ja kuppeja valmistaville yhtiöille, koska vielä tällä hetkellä täysin muovittomia vaihtoehtoja ei ole saatavilla kaikissa tuoteryhmissä. Muovipinnoitteen avulla kartonkiastiasta tulee vedenkestävä.

"Muovipinnoite voidaan poistaa jo nyt kierrätysvaiheessa, eli se ei ole ongelma", Vuola muistuttaa.

Metsäteollisuus ehdottaakin muovin pitoisuudelle asteittaisia rajoituksia täyden kieltämisen sijaan.

"Meidän ehdotuksemme on ratkaista tämä selkeillä raja-arvoilla: tuotteesta noin 10–15 prosenttia voisi olla edelleen muovia. Tämä vähentäisi muovin käyttöä huomattavasti jo nyt, mutta antaisi yrityksille aikaa innovoida uusia ratkaisuja, ja raja-arvoa voitaisiin myöhemmin muuttaa sitä mukaa, kun uusia ratkaisuja kehitellään."

Komissio odottaa seuraavaksi jäsenmaiden kantoja esitykseen. Lopullisen ohjeistuksen on määrä valmistua syksyllä.

Lue myös:

Metsäteollisuuden Jaatinen tuomitsee EU:n ja Suomen rahanjakopolitiikan – "Hallituksen talouspolitiikalta on lähtenyt pohja pois"

Huhtamäen toimitusjohtaja on huolissaan direktiivin vaikutuksista metsäteollisuudelle

Aarre: Keitä kiinnostaa Kotkamillsin muoviton, biohajoava kuppikartonki? Kaikkia maailmanlaajuisia kahvila- ja ravintolaketjuja

EU:n muovidirektiivi sataa Stora Enson laariin: "Moni brändin omistaja on jo tehnyt päätöksen muovittomuudesta tai muovin merkittävästä vähentämisestä"

Katso uusin video
Lue lisää

Puukaupassa kolmas perättäinen yli puolen miljoonan kuution viikko

Kuusitukin kauppa vetää – kuitupuiden kysyntä vaihtelee eri puolilla maata

EU:n metsälinjauksiin liittyy paljon riskejä, joiden torjuminen vaatii kovaa työtä, Metsäteollisuuden Ilkka Hämälä varoittaa

Metsäteollisuus toimii veturina jos edellytyksistä huolehditaan – puheenjohtajapatruunalla on vakaa usko, että maan hallitus ymmärtää alan merkityksen