Katse oikeaan, vasempaan, ylös ja alas. Pelkkää puuta kaikkialla!
”Tavoitteenamme on käyttää niin paljon puuta kuin mahdollista”, vahvistaa Puurakentajat Group Oy:n toimitusjohtaja Mikko Leino.
Helsingin Kruunuvuorenrantaan rakentuvassa Hopealaakson puupäiväkodin rungossa on lähes tuhat kuutiota massiivipuuta.
Heinäkuussa työmaalle tuotiin 17 rekkakuormallisista esivalmistettuja elementtejä. Vain pari kuukautta myöhemmin päiväkodin runko on viimeistelyä vaille valmis.
”Massiivipuuelementit ovat kevyitä ja nopeita asentaa mutta silti lujuusominaisuuksiltaan yhtä vahvoja kuin muut materiaalit”, Stora Enson kehityspäällikkö Antto Kauhanen sanoo.
Puupäiväkoti on myös melkoinen hiilivarasto. Kauhasen mukaan se sitoo käyttöaikanaan hiilidioksidia yli 400 auton vuoden päästöjen verran.
Hopealaakson päiväkodin runko koostuu ristiinliimatusta puusta (clt) ja viilupuusta (lvl). Clt on valmistettu Stora Enson Ruotsin tehtaalla, lvl-palkit Varkaudessa.
Stora Ensolla on kaksi clt-tehdasta Itävallassa ja yksi Ruotsissa. Syyskuussa yhtiö kertoi investoivansa 79 miljoonaa euroa Tšekin Ždírecin sahan yhteyteen rakennettavaan clt:n tuotantolinjaan.
”Se palvelee etenkin Itä-Euroopan kasvunäkymiä. Vahvin kasvualue on yhä Eurooppa, kehittyviä alueita Yhdysvallat ja Kiina”, Kauhanen listaa.
Puurakentamisen noususta on puhuttu Suomessa pitkään.
Luvuissa se ei silti näy: vain 15 prosenttia julkisista uudisrakennuksista oli viime vuonna puisia. Hallitus aikoo kuitenkin kaksinkertaistaa julkisen puurakentamisen jo vuoteen 2022 mennessä.
”Puurakentaminen on ollut jo pitkään tuloillaan. Nyt viimein on puurakentamisen aika lyödä läpi”, Kauhanen toivoo.

Monen mielessä puurakentaminen yhdistyy kalliimpaan hintaan. Sille ei Puurakentajien mukaan ole perusteita.
”Päiväkodin kilpailutuksessa puu voitti muut vaihtoehdot myös kustannusvertailussa. Puu on kilpailukykyinen vaihtoehto rakentamiselle niin kouluissa, päiväkodeissa kuin toimistoissakin”, Puurakentajat Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Huttunen toteaa.
Puurakentajat, Rakennuspartio ja arkkitehtitoimisto AFKS ovat yhdessä voittaneet jo useamman Helsingin kaupungin järjestämän kilpailutuksen. Voiton jälkeen he ovat valinneet puutoimittajaksi Stora Enson.
Yksi puinen opetusrakennus on jo käytössä, kaksi työn alla ja kaksi suunnitteluvaiheessa.
Huttusen mielestä kuntapäättäjien ja rakennuttajien kannattaisi miettiä yksikköhinnan sijaan koko rakentamisprosessia.
Leinon mielestä kustannusten arvioinnissa ei vielä osata huomioida riittävästi massiivipuurakentamisen etuja.
”Esimerkiksi oikein suunnitellun massiivipuurakennuksen läpimenoaika ja rakennustapa poikkeaa perinteisestä. Rakennusala on Suomessa konservatiivinen.”

Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heinon mukaan hintojen vertailu on osin arvailua siihen saakka, kunnes nähdään toteutuneet kustannukset.
”Matalassa rakentamisessa puu on aina ollut edullinen vaihtoehto. Jos puu on rakennuttajalle uusi materiaali, laitetaan hintaan vähän varmuuskertoimia, jolloin se voi näyttää betonia kalliimmalta, vaikka toteutunut hinta olisikin sama”, hän havainnollistaa.
Ympäristöministeriö tulee seuraamaan julkisen puurakentamisen tavoitteiden toteutumista rakennuslupatilastoista.
”Rakennus määritellään tietyntyyppiseksi kantavan rungon mukaan. Seuraamme niitä, joissa pääasiallinen kantava runko on puu. On luvanhakijasta kiinni, mihin rakennustyyppiin hän laittaa raksin”, Heino sanoo.
Lue myös:
Hallitus nostaa puun osuutta julkisessa rakentamisessa

Hopealaakson päiväkoti
- Helsingin Kruunuvuorenrantaan noin 210 lapselle rakentuva puupäiväkoti.
- Valmistuu 2021 syksyyn mennessä.
- Stora Enso toimittaa massiivipuuelementit. Puurungon kokonaistoimituksesta vastaa Puurakentajat Group Oy.
- Rakennuttaja Helsingin kaupunki.
- Pääurakoitsijana Rakennuspartio Oy.
- Arkkitehtinä AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä
- Rakennesuunnittelusta vastaa rakennuskonsultointi T Kekki Oy.