Metsä

Tässä on Suomen suurin puutoimisto: Pehmolehmä laiduntaa Supercellin palaverihuoneessa

Peliyhtiön Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva pääkonttori on viimeistelyä vaille valmis. Pelejä kehitetään savolaismetsistä peräisin olevan Stora Enson viilupuun keskellä.
Jaana Kankaanpää
Supercellin neuvotteluhuone voi näyttää tutulta, jos olet joskus pelannut Hay Dayta. Peliyhtiön uuden pääkonttorin jokaisesta kerroksesta löytyy jonkin pelin teeman mukaan sisustettu huone.

Lapsi päiväkotiin, höyryävä aamukahvi kuppiin ja tiukka palaveri Hay Day -pelistä tutun heinäpaalin päällä istuen. Lopuksi vielä pienet tehonokoset.

Peliyhtiö Supercellin uudella toimistolla työpäivä voi alkaa ensi vuonna näin. Kahdeksankerroksinen Suomen suurin puurakenteinen toimisto on viimeistelyä vaille valmis.

Supercellin puolelta hankkeen projektipäällikkönä toimineen Janne Saarisen mukaan tavoitteena oli rakentaa ennen kaikkea työntekijöiden hyvinvointia edistävä konttori. Muuntojoustavuus oli yksi uusien tilojen tärkeimmistä kriteereistä.

"Tiimiemme koko kasvaa ja pienenee. Kiinteistön ja toimitilan pitää vastata näihin tarpeisiin nopealla aikavälillä, joskus jopa viikonlopussa", hän sanoi torstaina medialle uudessa toimistossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Peliyhtiön henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana tilojen suunnittelussa. Hankkeen edetessä suunnitelmiin on tehty paljon muutoksia.

Saarisen mukaan muutosprosentti on noin 60–70 välissä. Muutoksista huolimatta keväällä 2018 alkanut projekti on lähes alkuperäisessä aikataulussaan.

Uudelta toimistolta yhtiö kaipasi myös käytännöllisyyttä, ei pelkkää ulkonäköä.

Käytännöllisyys ei kuitenkaan sulje pois ripausta leikkimielisyyttä. Supercell ei halunnut korostaa pelimaailmaa joka nurkassa vaan sopivasti yksittäisissä kohdissa.

Jokaisesta kerroksesta löytyy esimerkiksi yksi yhtiön pelin mukaan teemoitettu neuvotteluhuone. Pienempiä peleistä tuttuja yksityiskohtia tarkkasilmäinen voi huomata muun muassa huonekaluissa.

Saarisen mukaan myös vihreät arvot ja perhe ovat Supercellille tärkeitä.

Tätä tukevat suuret viherseinät ja parkkihallin katolla oleva viheralue. Katolla on myös Supercellin työntekijöiden lapsille tarkoitetun päiväkodin ulkoilualue. Ylimmän kerroksen katolta löytyy aurinkopaneeleja, jotka tuottavat noin kaksi prosenttia yhtiön energiantarpeesta.

Kaiken kukkuraksi henkilöstö saa halutessaan ottaa torkut työpäivän aikana. Sitä varten on rakennettu erillisiä päiväunihuoneita.

Jaana Kankaanpää
Supercellin Helsingin Jätkäsaaren puutoimiston julkisivussa on käytetty Accoya-lautaa. Etikkaliuoksessa kyllästetty mänty on myrkytöntä mutta erittäin säänkestävää.

Rakennusyhtiö SRV:n rakentamaan puutoimistoon on uponnut määrällisesti enemmän massiivipuuta kuin mihinkään muuhun tähän mennessä rakennettuun Suomessa.

Stora Enso vastasi toimiston puurungon toimittamisesta. 2 500 kuutiota viilupuuta (lvl) toimitettiin Varkauden tehtaalta, 200 kuutiota ristiinliimattua puuta (clt) yhtiön Ruotsin tehtaalta.

Puutoimisto on osa SRV:n ja Stora Enson Wood City -korttelia. Siihen kuuluvat myös jo rakennetut kaksi kerrostaloa ja tuleva hotelli. Hotellin sijoittajaneuvottelut olivat jo keväällä käynnissä, kunnes korona iski rajusti matkailualaan.

"Supercellin toimisto on ollut SRV:n kansainvälisesti kiinnostavin kohde, kauimmaiset vieraat ovat tulleet Chilestä ja Japanista", kertoo kehitysjohtaja Antti Aaltonen.

Stora Enson kehityspäällikkö Antto Kauhanen kuvailee puukorttelia Suomen puurakentamisen kärkihankkeeksi.

Jaana Kankaanpää
Konttorin puinen aula on upea. Loviisalainen Timberpoint sahasi kattoon yli kolme kilometriä Stora Enson clt:tä.

Hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2025 lähes puolet julkisista uudisrakennuksista olisi puuta. Miten kunnianhimoinen tavoite saavutetaan?

"Tarvitaan rohkeita tilaajia, kuten Supercell, sekä loistavia kumppaneita, kuten SRV. Lisäksi osaamista, yhteistyötä ja koulutusta", Kauhanen listaa.

SRV:n laskelmien mukaan toimiston puurungon hiilidioksidipäästöt ovat 30 prosenttia pienemmät betoniseen verrokkikohteeseen verrattuna 60 vuoden käyttöajalla.

Stora Enson Kauhanen ja SRV:n Aaltonen vierastavat kuitenkin betonin ja puun jatkuvaa vastakkainasettelua. Heidän mielestään materiaalit eivät sulje toisiaan pois.

Esimerkiksi Supercellin toimistossa on valtava määrä puuta, mutta siihen tarvittiin silti puutakin enemmän betonia muun muassa parkkihallia ja hissikuiluja varten.

Lue myös:

Ympäristöministeri Krista Mikkonen kannustaa kuntia puurakentamiseen

Helsinkiin nousee maan suurin puusta rakennettu toimistokiinteistö – "Ei voi sanoa, että puu tai betoni olisi toista edullisempi"'

Supercellin pääkonttoriin uppoaa yli 2 000 kuutiota viilupuuta – sama määrä kasvaa kesäpäivänä takaisin suomalaismetsissä viidessä minuutissa

Supercellin pääkonttori

  • Suomen suurin puurakenteinen toimisto.
  • Sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa.
  • 8-kerroksinen. Kooltaan 13 659 bruttoneliömetriä. Lisäksi pysäköintihalli.
  • Rungossa 2 500 kuutiota viilupuuta (lvl) ja 200 ristiinliimattua puuta (clt).
  • Puurakenteissa yli 160 000 puuruuvia.
  • Tietoliikennekaapelia 450 kilometriä.
  • Puun lisäksi 3 000 kuutiota betonia muun muassa ensimmäisessä kerroksessa, kellarissa ja hissikuiluissa.
  • Osa SRV:n ja Stora Enson kehittämää Wood City -puukorttelia.
  • Siihen kuuluvat myös jo valmistuneet kerrostalot ja tuleva hotelli.
  • Korttelin on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit.
Katso uusin video
Lue lisää

Puurakentamiselle 1,5 miljoonan euron tuki – rahoitusta muun muassa vähähiilisyyden ja digitalisaation kehittämiseen

Tutkimus kyseenalaistaa puurakentamisen ilmastohyödyt

Sellu ja sahatavara kohti parempaa – metsäteollisuuden ensi vuoden näkymät varovaisen lupaavia

Kestääkö puu avaruudessa? Japanilainen metsäyhtiö ja yliopisto aikovat laukaista puusta tehdyn satelliitin