Metsä

Puukerrostaloja suunnitteilla 15 maakuntaan – puurakentaminen lisääntyy hitaasti mutta varmasti

Ympäristöministeriön tilaaman selvityksen mukaan kaupungeista eniten puurakentamista kaavaillaan Tampereelle.
Lari Lievonen
Viime vuodesta poiketen puukerrostaloja kaavaillaan nyt myös Kanta-Hämeeseen ja Kainuuseen. Kuvassa Suomen korkein puukerrostalo Joensuun Lighthouse.

Suunnitteilla olevien puukerrostalojen määrä kasvoi jälleen viime vuodesta.

Ympäristöministeriön tilaaman selvityksen mukaan hankkeiden määrä on kasvanut tasaisesti. Vuonna 2018 niitä oli 51, viime vuonna 63 ja tänä vuonna 73.

Hankkeeksi lasketaan vähintään kolmikerroksinen yksittäinen puukerrostalo, puukerrostalokortteli tai suuren mittakaavan puurakenteinen julkinen rakennus. Tiedot perustuvat kuntien julkisiin tietoihin.

Tämän vuoden hankkeista varmasti toteutuvia on 24, todennäköisiä 36 ja mahdollisia 12 kappaletta.

Mahdolliset hankkeet ovat vasta kaavavaiheessa, eikä niissä ole vielä puurakentamiseen sitoutunutta rakennuttajaa tai rakentajaa.

Jos kuluvan vuoden todennäköiset hankkeet toteutuvat varmojen lisäksi, tulee Suomeen noin 8 300 uutta asuntoa puukerrostaloihin. Viime vuoden vastaava luku oli 7 500 ja toissa vuoden 6 000.

Yli puolet hankkeista keskittyy pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle. Kaikkiaan puukerrostaloja suunnitellaan 15 eri maakuntaan.

Viime vuodesta poiketen puukerrostaloja kaavaillaan nyt myös Kanta-Hämeeseen ja Kainuuseen. Vain Lappiin, Etelä-Karjalaan, Päijät-Hämeeseen tai Ahvenanmaalle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla yli kolmikerroksisia puukerrostalohankkeita.

“Erityisesti kasvukeskukset näyttävät heränneen puun käytön lisäämiseen rakentamisessa: peräti puolet hankkeista löytyy Uudeltamaalta. Lisäksi tärkeä muutos on varmojen hankkeiden lukumäärän kasvu verrattuna aiempiin vuosiin", puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino arvioi ympäristöministeriön tiedotteessa.

Hänen mukaansa koronan vaikutuksia puurakentamiseen voi tässä vaiheessa vasta arvailla.

Kerrostalojen lisäksi puusta on rakenteilla tai suunnitteilla useita toimistorakennuksia. ”Hankkeissa tulee esiin puun monipuolisuus rakennusmateriaalina: puusta on helppo toteuttaa arkkitehtonisesti näyttäviä rakennuksia ja se taipuu todella moneen”, Heino sanoo.

Lue myös:

Tässä on Suomen suurin puutoimisto: Pehmolehmä laiduntaa Supercellin palaverihuoneessa

Vuoden 2020 Puupalkinnon nappasi Olympiastadionin peruskorjaus

Kunnilla on nyt näytön paikka: Viiden vuoden kuluttua joka toisen uuden rakennuksen on oltava puuta

Katso uusin video
Lue lisää

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

Yksityisteiden puusiltojen rakentamiseen haetaan vauhtia ideakilpailulla

Puurakentamiselle 1,5 miljoonan euron tuki – rahoitusta muun muassa vähähiilisyyden ja digitalisaation kehittämiseen

Tutkimus kyseenalaistaa puurakentamisen ilmastohyödyt