Metsä

Kunnilla on nyt näytön paikka: Viiden vuoden kuluttua joka toisen uuden rakennuksen on oltava puuta

Opetusrakennuksissa puun osuus on jo lähellä kolmannesta. Valtion ja kuntien asuinkerrostaloissa puun osuus oli viime vuonna vain kolme prosenttia.
Sanne Katainen
Julkisissa opetusrakennuksissa puun osuus on jo lähellä kolmannesta. Viiden vuoden päästä sen tulisi olla jo kaksi kolmasosaa.

Hallituksen julkiselle puurakentamiselle syyskuussa asettamat tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Puun osuuden tulisi kaksinkertaistua nykyisestä vain muutamassa vuodessa.

Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikön Petri Heinon mukaan kasvu voi näyttää prosenteissa hurjalta mutta on silti mahdollista.

”Tavoitteet ovat aiheuttaneet keskustelua maakunnissa ja kunnissa, juuri niin kuin toivoimme. Esimerkiksi Helsinki miettii jo, mille tasolle asettaa omat puurakentamisen tavoitteensa ja miten niihin päästään.”

Puurakentamisen lisääntyminen vaatii uudistumista kunnilta ja koko rakennusalalta.

Sitä vauhdittaakseen ympäristöministeriöllä on työn alla muun muassa koulutuksia ja tietokanta toteutuneista puurakennushankkeista.

Tavoitteena on myös neuvontapalvelun avaaminen kunnille hankintaan liittyvissä asioissa. Puurakentamisen ohjelman kautta voi saada avustusta puun käyttöä julkisessa rakentamisessa edistäville hankkeille. Hakuaika jatkuu 16. marraskuuta saakka.

”Julkinen rakentaminen toimii veturina. Kun osaamista kertyy, seuraa myös yksityinen sektori perässä”, Heino ennakoi.

Opetusrakennuksissa puun osuus on jo lähellä kolmannesta. Muissa rakennustyypeissä kasvu on ollut hitaampaa.

”Kouluissa ja päiväkodeissa hirsi ja clt ovat lyöneet läpi. Myös matalia hoivakoteja tehdään jo puusta”, Heino kertoo.

Sen sijaan suurissa tai korkeissa rakennuksissa, kuten sairaaloissa ja urheiluhalleissa, puurakentamisen kasvu on ollut hitaampaa.

”Esimerkiksi sairaalassa puuta voitaisiin hyödyntää monilla osastoilla. Usein eri tilat rakennetaan kuitenkin samalla sapluunalla samoista materiaaleista.”

”Toki sellaisissa tiloissa, joissa pintojen tulee olla painepesurilla pestäviä, ohjaa siivottavuus ja puhdistettavuus materiaalivalintoja”, Heino jatkaa.

Heinon mielestä kuntien kannattaisi kohdentaa puurakentamisen ohjaustoimia erityisesti omiin vuokrataloihinsa. Puisten vuokra-asuntojen rakentamiseen voi hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta korotettua käynnistysavusta.

Lue myös:

Puupäiväkoti peittosi muut hintavertailussa – Helsinkiin nousee lisää puisia opetustiloja

Hallitus nostaa puun osuutta julkisessa rakentamisessa

Finlandia-talon väistötila rakennetaan uudelleensiirrettävistä puumoduuleista – hankkeeseen varattu liki 10 miljoonaa euroa

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Kunnat suhtautuvat puurakentamiseen myönteisesti – osuus kaikesta uudisrakentamisesta halutaan nostaa 45 prosenttiin

Tutkimus: "Puisesta kerrostaloasunnosta ollaan valmiita maksamaan kymmenen prosenttia tavallista enemmän Helsingissä

"Eihän tuossa ole mitään järkeä" – MTK tyrmää Rakennusteollisuuden laskelmat, joissa betoni päihittää puun ilmastovaikutuksissa

Video: Kun suvun mökki kävi ahtaaksi, ratkaisuksi syntyi minimökki