Metsä

Sahatavaran vientikauppa käy viimevuotista paremmin hinnoin ja yritysten tilauskanta on hyvä – kohonneet rahtikustannukset syövät kannattavuutta

”Nyt olisi tärkeää, että puun tarjonta jatkuisi tasaisena”, sanoo Pohjois-Pohjanmaalla toimivan Junnikkala Oy:n toimitusjohtaja Kalle Junnikkala.
Kai Tirkkonen
Junnikkala Oy:n saamat tilaukset vastaavat kolmen–neljän kuukauden tuotantoa. "Sahurin kiikareilla ei koskaan näe muutamaa kuukautta pidemmälle”, toimitusjohtaja Kalle Junnikkala muistuttaa maailmantalouteen liittyvistä epävarmuuksista.

Suomalaisen sahateollisuuden tuotanto ylsi viime vuonna 10,9 miljoonaan kuutiometriin, mikä oli puoli miljoonaa kuutiometriä edellisvuotista vähemmän.

Työtaistelut leikkasivat tuotantoa viime vuoden alussa noin miljoona kuutiota, mutta vuoden loppua kohti sahoilla lisättiin kierroksia.

Kalajoella ja Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla toimivan Junnikkala Oy:n toimitusjohtajan Kalle Junnikkalan mukaan sahatavaran varastot ovat Suomessa ja Ruotsissa kohtuullisen matalat, vaikka sahat pyörivät täyttä vauhtia.

”Tilauskanta on hyvä ja tavara liikkuu.”

Junnikkala Oy:n saamat tilaukset vastaavat kolmen–neljän kuukauden tuotantoa. Kotimaahan jalosteita myydään jopa puolen vuoden päähän. Vientiin menevästä sahatavarasta kauppoja on syntynyt lähinnä ensimmäiselle vuosineljännekselle.

”Sahurin kiikareilla ei koskaan näe muutamaa kuukautta pidemmälle”, Junnikkala muistuttaa maailmantalouteen liittyvistä epävarmuuksista.

Vientikauppoihin on saatu hänen mukaansa maltillisia hintojen korotuksia. Vielä ne eivät näy Tullin viimeksi julkistamissa marraskuun luvuissa.

”Tullitilastot kertovat, että marraskuussa oltiin kaukana vuoden 2018 huipun hinnoista.”

Merikuljetuksia alkoi maailmalla vaivata viime vuoden lopulla konttipula, minkä seurauksena rahtien hinnat ovat kallistuneet.

”Jos sahatavaran hintaan on vähän saatu lisää, se on mennyt nouseviin rahteihin.”

Konttilaivoilla sahatavaraa kulkee Suomesta lähinnä Kaukoidän maihin kuten Japaniin, joka on Junnikkala Oy:n tärkein vientimaa.

”Konttipula on aiheuttanut muutaman viikon viivästymisiä toimitusajoissa. Pulan on arvioitu helpottavan joskus toisella vuosineljänneksellä, ja toivotaan, että näin käy.”

Märkä syksy vaikeutti puunhankintaa laajasti. Myös Junnikkala Oy joutui jarruttamaan tuotantoa, kun kelirikkorajoitukset sulkivat teitä raskailta tukkirekoilta.

Loppuvuonna ostajat kävivät kovaa kilpailua kelirikon aikaan korjuukelpoisista leimikoista.

Paikoin ylikuumenemaan päässyt puumarkkina on Junnikkalan mukaan rauhoittunut talven tultua ja hakkuukelien parantuessa.

”Nyt olisi tärkeää, että puun tarjonta jatkuisi tasaisena”, hän toivoo.

Itsenäisten sahayritysten etujärjestön Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori arvioi, että loppunykäisyn ansiosta sahayritykset saavuttivat viime vuonna keskimääriin nollatuloksen.

Viime vuonna sahatavaran tarjontaa maailmanmarkkinoille rajoittivat Suomessa nähtyjen lakkojen lisäksi kehnot puunkorjuukelit myös Venäjällä ja koronan aiheuttamat tuotantohäiriöt Keski-Euroopan sahoilla. Nyt tarjonta on palautunut vastaamaan kysyntää.

Koronavuoden aikana sahatavarakauppaa vauhditti eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kotitalouksien remontti-into.

”Niin kauan kuin etätyöt jatkuvat ja ihmisillä on matkustuskiellot päällä, kotitaloudet ovat todennäköisesti valmiit käyttämään tulojaan korjaus- ja piharakentamiseen”, Merivuori uskoo.

Asuntorakentamisen luvut näyttävät Yhdysvalloissa hänen mukaansa edelleen hyviltä. Sahatavaran raju hintaheilahtelu jatkuu ja hinnat ovat taas nousussa.

Atlantin yli sahatavaran vientiä ovat lisänneet erityisesti saksalaiset ja ruotsalaiset yritykset, mikä on luonut tilaa Euroopan markkinoilla suomalaisten sahojen tuotteille.

Euroopassa uudisrakentamisen ennustekäyrien suunta on Merivuoren mukaan huolestuttava.

”Tähän asti uudisrakentamisen puolella sahatavaran kysyntää ovat pitäneet yllä ennen koronaa aloitetut projektit. Nyt jatko riippuu paljon siitä, laittavatko valtiot elvytysrahaa rakentamiseen”, Merivuori arvioi tulevaa.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Sahayritys Junnikkala näkee vain Egyptin markkinoilla myönteisiä merkkejä – saha­tavarakaupassa vallitsee odottava tunnelma

Sahayritysten taivas kirkastunut mutta huoli tukin hinnasta kasvaa – "Tilanne on ylikuumentunut"

Koskisen Oy:n Tommi Sneck valittiin yksityisiä sahayrityksiä edustavan Sahateollisuus ry:n puheenjohtajaksi – "Puutavaran mittaus vaatii uudistamista"

Sahatavaran vienti Suomesta Kiinaan väheni yhä alkuvuonna